Opozicija napala Đačića: Zašto nije predao izvještaj o neradu

Prema zakonu, predsjednik je obavezan da jednom godišnje podnese izvještaj o radu, što Đačić nijednom do sada nije uradio
64 pregleda 0 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.04.2016. 07:42h

Odbornici skupštinske većine, pojačani bivšom odbornicom SNP-a Olgicom Otašević, izglasali su juče povjerenje gradonačelniku Pljevalja Mirku Đačiću, čije je razrješenje tražila opozicija zbog nepodnošenja izvještaja o radu.

Prema zakonu, predsjednik je obavezan da najmanje jednom godišnje Skupštini Opštine podnese izvještaj o svom radu, što Đačić nije uradio nijednom od dolaska na tu funkciju prije godinu i po.

“Uvjeren sam da bi predsjednik podnio izvještaj, ali nije imao šta da podnese. Mogli ste da podnesete makar izvještaj o vašem neradu ako nijeste mogli o radu. Na ovaj način predsjednik Opštine bojkotuje parlament, pa zašto onda prima platu ako ga bojkotuje“, rekao je odbornik DF Nikola Rovčanin, obrazlažući inicijativu za razrješenje Đačića.

Odbornici DF-a već duže bojkotuju rad parlamenta, ali su se juče nakratko vratili u skupštinske klupe, kako bi prisustvovali toj tački dnevnog reda.

Rovčanin tvrdi da je Đačić obmanuo građane kada je u pitanju ekološka zaštita jer su rezultati mjera koje su preduzete na poboljšanju kvaliteta vazduha ravni nuli.

“Diskutabilno je i odbijanje ponude njemačke firme koja je nudila da o svom trošku izgradi toplanu. I tu se naziru elementi još jedne zloupotrebe službnog položaja i izbjegavanje predsjednika Opštine da konsultuje parlament kada se donose odluke o važnim pitanjima. U lokalnoj upravi postoji strahovlada koju je uveo predsjednik Opštine. Mnogi stručnjaci su poniženi, a na neka mjesta su postavljeni ljudi samo zato što se boje predsjednika Opštine”, rekao je Rovčanin.

U odgovoru na inicijativu za razrješenje, Đačić je naveo "da je spreman da se koriguje kada shvati da je pogriješio" i da će podnijeti izvještaj za 2014. kada bude podnosio izvještaj za 2015. godinu.

Prema zakonu, Đačić je bio dužan da izvješetaj za prethodnu godinu podnese u prvom kvartalu 2016. godine, što nije uradio i tako prekršio zakon.

Pravdajući postupak, kazao je da nije podnio izvještaj za 2014. jer je u toj godini radio samo tri mjeseca, s obzirom da je na funkciju došao krajem septembra.

Rekao je da postoji indicija da je neko iz opozicije falsifikovao potpise odbornika koji su prikupljani kako bi se u skupštinsku proceduru stavila inicijativa za njegovo razrješenje, ali to nije ničim potkrijepio.

Đačić je kazao da građane više puta informisao putem kvartalnih konferencija za medije.

Bojan Krvavac je konstatovao da Đačić nakon dvije godine nije uspio da konstituiše lokalnu vlast i da se na mnogim čelnim pozicijama nalaze se vršioci dužnosti.

On je kazao da Đačićevu vlast obilježilo bezakonje, bahatost i samovolja.

Odbornik DF-a Milan Lekić kazao je da Đačić treba da bude smijenjen jer se ponaša kao sjevernokorejski diktator Kim Jong Il glumeći strahovladu nad zaposlenima.

Bonus video: