Skoro pola birača smatra da je dogovor uslov za fer izbore

Od opozicionih partija, kako je rekla, jedino SDP odstupa u odnosu šta treba raditi u slučaju da pregovori propadnu
4 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2016. 13:08h

Oko 45 odsto građana smatra da je dogovor vlasti i dijela opozicije uslov za sprovođenje fer i demokratskih izbora, a više od polovine misli da opozicija trebada učestvuje na izborima i bez postignutog dogovora, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Saradnica na projektu Dubravka Popović, objasnila je da je CEMI terensko istraživanje uradio u martu i da je u njemu učestvovao 1.001 ispitanika stariji od 18 godina.

„Ispitivanje stavova birača u Crnoj Gori je pokazalo da 45 odsto ispitanika smatra da je dogovor između vlasti i dijela opozicije uslov za sprovođenje fer i demokratskih izbora. Birači Demokratske partije socijalista (DPS) u 60 odsto slučajeva smatraju da dogovor između vlasti i dijela opozicije jeste uslov za fer i demokratske izbore“, navela je Popović.

Prema njenim riječima, da je dogovor između vlasti i dijela opozicije uslov za fer i demokratske izbore smatra 59 odsto birača Demosa i 58 odsto birača Socijaldemokratske partije (SDP).

„Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokratska Crna Gora su podijeljene po ovom pitanju, tako da 51 odsto pristalica Građanskog pokreta URA, 48 odsto SNP, te nešto manje pristalica Demokrata (43 odsto) smatra da dogovor vlasti i dijela opozicije jeste preduslov za održavanje fer i demokratskih izbora“, kazala je Popović.

Prema rezultatima istraživanja, najmanje povjerenja u proces imaju birači Demokratskog fronta (DF), koji u 64 odsto slučajeva smatraju da dogovor između vlasti i dijela opozicije ne podrazumijeva fer i demokratske izbore.

„Ukoliko dogovor ne bi bio postignut, više od polovine ispitanika – 58 odsto, smatra da bi opozicija ipak trebalo da učestvuje na predstojećim izborima, dok prema viđenju 15 odsto njih, opozicija treba da bojkotuje izbore ukoliko do dogovora ne dođe“, navela je Popović.

Ona je rekla i da je istraživanje pokazalo da deset odsto ispitanika alternativu vidi u organizovanju protesta, dok četiri odsto ispitanika smatra da, ukoliko vlast i dio opozicije ne postignu dogovor, opozicija treba da bojkotuje rad parlamenta.

Popović je kazala da učešće opozicije na predstojećim izborima u slučaju nepostizanja dogovora između vlasti i dijela opozicije, dominantno podržavaju birači DPS-a – čak 74 odsto njih.

„Sa druge strane, ne čudi da gotovo polovina birača DF-a (57 odsto), koji su pokazali nisko povjerenje u politički dijalog između vlasti i dijela opozicije, smatra da je alternativa dijaloga bojkot predstojećih izbora (25 odsto), organizacija protesta (21 odsto), odnosno bojkot rada Skupštine Crne Gore (11 odsto)“, kazala je Popović.

Iz CEMI-ja navode da, iako su uvjereni u to da dogovor predstavlja uslov za fer i demokratske izbore, pristalice Demosa u nedostatku dogovora rješenje vide takođe u bojkotu izbora (33 odsto) i organizaciji protesta (37 odsto).

„Svega 25 odsto pristalica Demosa smatra da bi opozicija trebalo da učestvuje na izborima ukoliko dogovor ne bude postignut“, rekla je Popović.

Pristalice Građanskog pokreta URA su, kako je pokazalo istraživanje, po tom pitanju podijeljene.

„Tako da 47 odsto smatra da na izbore treba ipak izaći, nešto veći procenat (51 odsto) je za bojkot odnosno proteste. Tako da 26 odsto pristalica ovog pokreta smatra da izbore treba bojkotovati (26 odsto), odnosno organizovati proteste (25 odsto)“, rekla je Popović.

Ona je objasnila da je slična situacija sa pristalicama SNP-a, gdje 50 odsto smatra da treba izaći, dok 20 odsto smatra da, u tom slučaju, izbore treba bojkotovati, odnosno da treba organizovati proteste (29 odsto).

„Slično je i sa Demokratskom Crnom Gorom, čijih 49 odsto pristalica smatra da treba izaći na izbore, bez obzira na neuspjeh pregovora, dok 48 odsto smatra da izbore u tom slučaju treba bojkotovati. Demokrate su karakteristične i po tome što su njihove pristalice podijeljene po liniji bojkot ili izlazak, dok nema značajnijeg broja koji su za bojkot parlamenta“, navela je Popović.

Od opozicionih partija, kako je rekla, jedino SDP odstupa u odnosu šta treba raditi u slučaju da pregovori propadnu.

„Tako 57 odsto pristalica ove partije smatra da treba, i u tom slučaju, izaći na izbore, dok manji broj njih 24 odsto smatra da izbore treba bojkotovati, odnoso šest odsto da treba organizovati proteste“, kazala je Popović.

Bonus video: