Kale se za NATO u mirovnim misijama

Lani se najviše radilo na “unapređenju interoperabilnosti sa vojskama zemalja NATO”
27 komentar(a)
NATO mirovnem isije, Foto: Ministarstvo
NATO mirovnem isije, Foto: Ministarstvo
Ažurirano: 03.04.2016. 14:25h

Operativne sposobnosti Vojske značajno su unaprijeđene, što je uz učešće u međunarodnim misijama i operacijama značajan doprinos ostvarenju državnih interesa u procesu evroatlantskih integracija.

U Izvještaju o stanju u VCG za 2015. koji je u četvrtak usvojila Vlada, piše da je lani završena reorganizacija sa brigadnog na bataljonski sistem i primjena nove organizacijsko-formacijske struktute, koja predviđa da oružane snage imaju ukupno 1.950 formacijskih mjesta, oko 140 manje nego do sada.

U Ministarstvu odbrane smatraju da je, uz primijenjene brojne organizaciono-tehničke mjere, VCG “obezbijedila potreban nivo sposobnosti, za izvođenje dodijeljenih joj misija i zadataka”.

Navode da se najviše radilo na unapređenju interoperabilnosti VCG sa vojskama zemalja NATO.

Najviše je u tom domenu postignuto kroz nastavak realizacije PARP programa, u kojem Crna Gora učestvuje od 2007.

Vojska je lani, kroz taj program, preduzimala konkretne mjere u cilju dovođenja snaga na nivo interoperabilnosti sa saveznicima.

Bila je nosilac ukupno 27 partnerskih ciljeva, od čega 7 iz opšteg dijela, 13 iz domena upotrebe Kopnenih snaga, 5 iz domena Mornarice i 2 iz Vazduhoplovstva.

Nakon što je ranije Prva pješadijska četa VCG iz Nikšića od NATO ocijenjena kao borbeno sposobna za zajedničke operacije, lani je u taj postupni proces ušla i Druga pješadijska četa iz Pljevalja, ojačana Timom za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, Timom za nuklearnu, biološku, hemijsku i radiološku odbranu (NHBR) i Timom vojne policije.

Mornarički “boarding tim” završio je obuku u NATO centru na Kritu, u Grčkoj, i proglašen je borbeno spremnim za izvođenje operacija presretanja na moru po NATO standardima.

Piloti Vazduhoplovstva lani su veći naglasak stavili na uvježbavanje izvođenja vatrene podrške pješadijskim jedinicama i vođenja protivoklopne borbe, letjeći na “gama” varijanti helikoptera “gazela” koja nosi protivtenkovske rakete tipa “maljutka”.

Za pilote su nabavljeni i specijalni uređaji za noćno osmatranje, što je značajna novina u odnosu na dosadašnje mogućnosti upotrebe helikoptera tipa “gazela” samo danju.

Značajno su poboljšane operativne i tehničke sposobnosti specijalnog Mornaričkog ronilačkog tima za protivminska dejstva, rađeno je na unapređenju postjećeg sistema za elektronski nadzor i kontrolu mora, a napravljeni su i početni koraci u implementaciji novog sistema za kontrolu i nadzor vazdušnog prostopra, što je jedan od ključnih izazova na kojem će se raditi narednih godina.

Lani je naglasak stavljen na učešće što većeg broja konkretnih jedinica VCG u međunarodnim vojnim vježbama u zemlji i inostranstvu, što do sada nije bio tako čest slučaj, jer je ranije odlazilo većinom štabno osoblje.

Tako je na jesen prošle godine jedan vod Prve pješadijske čete učestvovao u vježbi “Combined Resolve V” u Hohenfelsu, u Njemačkoj, gdje su vojnici premijerno koristili i novonabavljenu modernu opto-elektronsku opremu za izvođenje borbenih dejstava u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

Dva helikoptera tipa “gazela” sa posadama učestvovala su lani na vježbi “Adriatic Strike” u Sloveniji, gdje su izvodili blisku vatrenu podršku jedinicama pješadije i operacije medicinske evakuacije ranjenih sa bojišta.

Na pomorskoj vježbi “Adrion Livex” u Albaniji učestvovao je patrolni brod P-33 “Kotor” sa 60 članova posade, a u vježbi specijalnih snaga oružanih zemalja Balkana “CT CQB 15” u Grčkoj pripadnici Čete vojne policije i Izviđačko-obavještajne čete.

Tim za HBRN dejstva, sa specijalnim ABHO vozilom, nastupio je na specijalizovanoj međunarodnoj vježbi “Balkan Response” u Srbiji, koja je testirala elemente nuklearno-biološko-hemijske odbrane u slučaju terorističkog napada oružjem za masovno uništenje i upotrebe raznih hemijskih agenasa.

U VCG smatraju da brzom napretku operativnih sposobnosti posebno doprinosi kontinuirano učešće u međunarodnim vojnim misijama, od kojih su aktuelne u Avganistanu, u vodama Indijskog okeana i u Maliju.

Lani kupljene uniforme, oprema, vozila, ali ne i oružje

Vojska je lani iz budžeta dobila 28,51 miliona eura, a do kraja godine utrošeno je 26,85 miliona.

Za modernizaciju i opremanje jedinica, lani je potrošeno 5,21 milion eura, od čega 2,08 miliona iz budžeta, a 3,12 miliona od prodaje viška starog naoružanja i opreme, izdavanja neperspektivnih vojnih nekretnina i pružanja raznih usluga. Lani nije kupovano novo oružje, ali jeste oprema i tehnička sredstva - 774.000 eura utrošeno je za nove uniforme, terenska vozila koštala su skoro 540.000, jedno specijalno izviđačko NHBR vozilo plaćeno je 549.000, nova balistička zaštitna oprema 298.000, a novi taktični radio 287.000. Inženjeriski vod dobio je novu građevinsku mašinu - dozer “Caterpillar” vrijedan 237.000 eura, kupljeno je i novo terensko-sanitersko vozilo vrijedno preko 109.000, opto-elektronski uređaji za dejstvo u noćnim i uslovima slabije vidljivosti koštali su 128.000, a oprema za detekciju mina i razminiranje na kopnu 156.000 eura. Nabavka nove NHBR opreme koštala je skoro 150.000, a Mornarica je lani od SAD dobila preko 250 hiljada eura vrijednu donaciju najmodernije opreme za detekciju i uklanjanje eksplozivnih naprava pod vodom. Kao glavni prioriteti u opremanju VCG za naredni period istaknuti su kupovina dva nova srednja višenamjenska helikoptera i nabavka dvadesetak lakih oklopnih borbenih vozila pješadije.

Bonus video: