Bukilić krenuo protiv partije

Član GO SNP Dragoljub Bukilić tražio provjeru ustavnosti naknada za majke troje ili više djece
35 komentar(a)
Dragoljub Bukilić, Foto: Dragana Šćepanović
Dragoljub Bukilić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.04.2016. 18:59h

Član Glavnog odbora SNP-a Dragoljub Bukilić smatra da nezaposlene majke sa troje djece, koje imaju pravo na penziju zahvaljujući predlogu poslanika upravo njegove partije, diskriminišu ostale žene u muškarce u Crnoj Gori.

Bukilić je zbog toga podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, na osnovu koga su majke od ove godine stekle pravo na penziju. Izmjene zakona su usvojene prošle godine upravo na inicijativu šefa kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića.

Bukilić u tome ne vidi ništa čudno i tvrdi da se rukovodio „ljudskim a ne političkim razlozima“.

„Damjanović je sigurno imao dobru namjeru, ideja je dobra, ali nije dobro razrađena i mnogo je nepreciznosti“, kaže on za „Vijesti“. U inicijativi Ustavnom sudu piše da se odredbama zakona krši Ustav, Zakon o rodnoj ravnopravnosti jer se “stvaraju razlike između muškarca i žene, i samih žena i time diskriminišu građani”. “Pitamo šta je sa ženama sa 14 djece koje nemaju pravo na naknadu”, navodi se u dopisu Ustavnom sudu, koje su sa Bukilićem potpisale i Draginja Rakočević i Gospava Vujisić iz Kolašina. Takođe se objašnjava da su diskriminisane žene sa jedno ili dvoje djece koje su ih podizale radeći, kao i one koje nemaju djece.

“Ovim dopunama nijesu diskriminisane samo žene već i muškarci koji učestvuju ravnopravno sa ženama u podizanju djece, muškarci koji samostalno odgajaju svoju djecu jer su majke preminule”, navodi se u inicijativi. Iz SNP-a je “Vijestima” nezvanično rečeno da Glavni odbor ima ingerencije da razriješi članove, i da će se danas odlučiti da li će Bukilić biti sankcionisan zbog podnošenja inicijative Ustavnom sudu.

Ustavni sud se 23. marta obratio Skupštini, tražeći mišljenje o navodima iz inicijative. Prema informacijama “Vijesti” GO SNP-a danas bi, između ostalog, trebalo da se bavi i inicijativom Bukilića, koji bi zbog toga mogao biti isključen iz stranke.

Bukilić je prethodnih mjeseci kritikovao kolašinsku vlast, u kojoj participira i njegova stranka

Bukilić je prethodnih mjeseci kritikovao kolašinsku vlast, u kojoj participira i njegova stranka. Jedan je od potpisnika apela poslanicima da ne glasaju za usvajanje rebalansa državnog budžeta, kojim je omogućene garancije za kredit, koji je tražila kolašinska lokalna uprava.

DPS je ranije najavljivao da će inicirati ocjenu ustavnosti članova zakona usvojenih glasovima opozicije, ali su od toga odustali zbog izborne godine. D. Š. - M. R.

“Diskriminišu očeve i žene koje ne mogu da rode treće dijete”

"Mnogo žena, a među njima i moja majka koja je rodila šestoro, a podigla sedmoro djece, dikriminisane su tim zakonom. Ona i njoj slične žene su cijelog života radile na selu naporno i mukotrpno. Takođe, dikriminisane su i žene sa jednim ili dvoje djece, koje nijesu mogle više da rađaju”, rekao je Bukilić. Među dikriminisanim su, kaže on, i očevi, kojima su žene ostavile djecu, a sada one primaju naknade.

Bukilić je kazao da ne zna da li će na današnjoj sjednici GO SNP-a biti raspravljano o njegovoj inicijativi.

Predlog suprotan stavu partije, spremaju proširenja prava za majke

Inicijativa Dragoljuba Bukilića je suprotna stavovima Glavnog odbora i Kluba poslanika Socijalističke narodne partije, koji je bio i predlagač Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kazali su juče iza SNP-a.

Ono što je izvjesno, navode iz partije Srđana Milića, jeste da je ovaj zakon saglasan sa Ustavom Crne Gore.

“S druge strane, pitanje inicijative Ustavnom sudu nikada nije otvarano ni na jednom organu SNP-a, od lokalnog do državnog nivoa. Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj zakonski akt naišao na odobravanje i pozitivne efekte kod velikog broja građanki i njihovih porodica u Crnoj Gori. Nakon analize primjene ovog zakona, mi iz SNP-a namjeravamo predložiti i proširenje obima ovih prava”, navodi se u odgovoru Slađane Kaluđerović, portparola SNP-a "Vijestima".

Bonus video: