Pejanović Đurišić: Pomno pratimo situaciju sa prilivom migranata

Pejanović Đurišić je ukazala na značaj i nužnost zajedničkog djelovanja svih evropskih zemalja u cilju sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja
78 pregleda 5 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2016. 12:17h

Crna Gora, iako nije direktno pogođena prilivom migranata i izbjeglica pažljivo prati situaciju, razmjenjuje informacije sa partnerskim zemljama i prilagođava institucionalne mehanizme kako bi spremno dočekala njihov eventualni dolazak na svoje granice, rekla je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ona je to kazala na sastanku ministara odbrane, koji je u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC) održan danas u Beču.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, organizovan radi sagledavanja aktuelne migrantske krize u ciju pronalaženja jedinstvenog pristupa njenom rješavanju.

Pejanović Đurišić je ukazala na značaj i nužnost zajedničkog djelovanja svih evropskih zemalja u cilju sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja.

Ona je navela da se taj izazov mora posmatrati kako kroz prizmu bezbjednosti i sigurnosti građana Evrope, tako i obezbjeđivanja adekvatne humanitarne pomoći onima koji i zaista dolaze iz ratom ugroženih područja, što podrazmijeva blagovremeno djelovanje svih aktera na migrantskoj ruti.

"Crna Gora, iako nije direktno pogođena prilivom migranata i izbjeglica pomno prati situaciju, redovno razmjenjuje informacije sa partnerskim zemljama i prilagođava svoje institucionalne mehanizme kako bi spremno dočekala eventualni dolazak izbjeglica i migranata na svojim granicama", rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je ocijenila da je značajno da svi koji su na bilo koji način pogođeni ovom krizom budu dio zajedničkog rješenja.

"Odnosno da koordinirane aktivnosti zasnovane na partnerskom odnosu mogu jedino ići u prilog smanjenju i zaustavljanju nezakonitog priliva migranata duž balkanske rute, sprječavanju krijumčarenja ljudi i jačanju bezbjednosti svih naših građana”, kazala je Pejanović Đurišić.

Na sastanku su osim ministara odbrane članica CEDC inicijative - Austrija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Slovačka prisustvovali i ministri odbrane Srbije, Makedonije, Crne Gore i Poljske.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da su ministri odbrane prisutnih zemalja pozdravili usaglašavanje i usvajanje „Deklaracije o rješenjima koja jačaju upravljanje migrantskom krizom sa posebnim fokusom na zaštitu spoljnih granica Evropske unije i humanitarnu pomoć”.

Navodi se da su na marginama ministarskog sastanka, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivan Mašulović i austrijski brigadni general Peter Vorhofer potpisali Plan bilateralne saradnje ministarstava odbrane Crne Gore i Austrije za ovu godinu, koji predstavlja osnov buduće saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Bonus video: