Vujanović očekuje da Rusi razumiju

Vujanović potvrdio da su ruske investicije dobrodošle
12 komentar(a)
Filip Vujanović, Ilham Alijev, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Ilham Alijev, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2016. 05:55h

Iako Crna Gora cijeni bliske odnose sa Rusijom, očekuje da zvanična Moskva razumije odluku kao u slučaju kada su se Slovenija i Grčka priključivale organizaciji, jer je naše suvereno pravo da biramo naše suverene ciljeve, poručio je predsjednik Filip Vujanović.

“Priključivanje NATO je naš strateški interes. Naše članstvo u toj organizaciji je takođe važno za stabilnost na Balkanu i moglo bi biti podsticaj ostalim zemljama kandidatima iz regiona, poput Makedonije i BiH, da se priključe,” kazao je u intervjuu za BNE.

Vujanović je rekao da je Crna Gora jedina zemlja na evropskom dijelu Sredozemlja koja nije članica NATO.

Osim jačanja bezbjednosti, Vujanović je za BNE kazao da se nada da će članstvo utrti put boljoj međunarodnoj saradnji, većoj trgovini i investicijama.

Rusija je, piše BNE, investirala oko 1,1 milijardu dolara u Crnu Goru.

Međutim, politika ne bi trebalo da utiče na komercijalne odnose dok god su ruske investicije dobrodošle u Crnu Goru, a Vujanović je poručio da jesu.

S obzirom na to da je intervju urađen u martu u Bakuu, tema razgovora su bili i odnosi sa Azerbejdžanom.

“Veoma sam srećan odnosima sa Azerbejdžanom. Moj prijatelj (predsjednik) Ilham Alijev razumije volju Crne Gore da uspostavi bliske odnose”, rekao je.

Tri gasovoda, od kojih se dva već grade, “dokazuju posvećenost Azerbejdžana razvoju našeg regiona. Uvoz gasa će podstaći industrijski razvoj u Crnoj Gori i dodatno učvrstiti naše odnose”, dodao je.

Što se tiče članstva u EU, Vujanović je kazao da je “glavni cilj Vlade u ovom trenutku da se postara da ispunimo uslove da bismo postali članica što je prije moguće. Do početka 2017, očekujemo da ćemo otvoriti svih 35 poglavlja i zatvoriti što je moguće veći broj”.

Bonus video: