Pozitivnu neće ni vlast ni opozicija

Iz opozicije kažu da nije logično da Pozitivna bude u njihovom timu jer je glasala za vladu, DPS ih neće u svojoj kvoti
94 komentar(a)
radna grupa pregovori, Foto: Savo Prelević
radna grupa pregovori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2016. 05:47h

Pozitivnu Crnu Goru u svom timu prilikom potpisivanja sporazuma ne vidi opozicija, ali ni DPS joj neće davati dio svojih funkcija. Iz Demosa i URA poručili su da partija Darka Pajovića ne može biti dio opozicionog tima jer je podržala vladu, dok iz DPS poručuju da Pozitivna ne može biti dio njihove kvote.

Iz DPS-a su “Vijestima” nezvanično kazali da Pozitivna ne može biti dio njihove kvote, već opozicione. Premijer Milo Đukanović je kazao da Pajovićeva partija nije u situaciji kada joj treba udjeljivati milostinju.

"Ne mislim da mi treba da im određujemo status, valjda će oni znati da li su opoziciona ili vladajuća stranka, ali ako bismo sudili o faktima, Pozitivna je opoziciona partija, bez obzira što je podržala vladu, ona za sada ne učestvuje ni sa 0,1 odsto u vlasti", pojasnio je Đukanović novinarima u parlamentu.

Funkcioner Demosa Goran Danilović kazao je da pokušaj da neko opoziciji “eksportuje” Pozitivnu neće uspjeti.

“Ako hoće sa opozicijom, neka pokrenu pitanje povjerenja vladi i neka glasaju za nepovjerenje. Da su to uradili kada su podržali vladu, sada bismo imali koncentracionu vladu u kojoj bi opozicija učestvovala sa onoliko procenata koliko ima”, rekao je Danilović “Vijestima”.

Lider URA Žarko Rakčević, takođe, kaže da nije realno da Pozitivna bude sa opozicijom. Upitan može li Pozitivna isplivati kao problem, Rakčević je kazao da je normalno da ta partija bude u dijalogu i potpiše sporazum, ali da nije realno očekivati da bude u timu opozicije nakon Nikšića, Budve, Podgorice i sada ulaska u vlast u Baru. On je dodao da sa DPS-om o Pozitivnoj nisu ni razgovarali.

Rakčević je sinoć u emisiji “Načisto” na TV Vijesti kazao da ne očekuje da odlaganje izbora u Tivtu bude barijera u potpisivanju sporazuma.

Lider URA je kazao da je do sada dogovoreno da opozicija dobije pet ministarskih mjesta, učešće u 16 državnih institucija, šest državnih preduzeća, lokalnim sekretarijatima za finansije i sve su to dobili.

Dogovoreno je i da povreda izbornog prava bude u nadležnosti Specijalnog tužilaštva, a Rakčević je kazao da opoziciji nije cilj da “zatrpa” Milivoja Katnića. “To je efekat odvraćanja od zloupotreba”, rekao je Rakčević.

Iz DPS-a su juče, reagujući na izjave šefa SDP-a Ranka Krivokapića da se u sporazumu od 19. februara nije mnogo promijenilo, naveli da su najmarkantnije razlike u odnosu na tekst na koji se on poziva brisanje, između ostalog, stavova da sporazum potvrđuje očuvanje postojeće rukovodne strukture Skupštine i svih njenih oblika rada i zahtjev za ostavkama postojećeg uređivačkog tima Informativnog programa RTCG, na čelu sa direktorkom TVCG.

Rakčević je sinoć pojasnio da je stav o RTCG sada preformulisan i da se njime poziva da se obezbijede izbor profesionalnog i kodeksu novinara privrženog uređivačkog tima i menadžmenta.

Rakčević: Ničija funkcija ne smije biti barijera sporazumu

Rakčević je sinoć kazao da ni Krivokapićeva, ni funkcija direktorke TVCG Radojke Rutović ne smiju biti barijera postizanju sporazma.

On je dodao da, ipak, ne treba miješati sporazum i povjerenje predsjedniku Skupštine. Upitan da li Krivokapić treba da podnese ostavku na mjesto šefa Skupštine, Rakčević je rekao da je to odluka SDP-a i Krivokapića.

"Ne smije se ničija funkcija postaviti kao barijera demokratizaciji”, rekao je Rakčević.

Rakčević je kazao da Javni servis već 26 godina funkcioniše po sistemu političkih komesara, te da se iz Izvještaja Evropske komisije jasno ukazuje da RTCG nije nezavisan i da u medijima nema napretka.

DF sprema "adekvatan odgovor"

Demokratski font brzo će donijeti odluke koje će biti adekvatan odgovor na potpisivanje sporazuma dijela opozicije i DPS-a, kazao je funkcioner tog bloka Milutin Đukanović.

“Ne može Milo Đukanović da bude premijer vlade, kako je oni nazivaju izbornog povjerenja, jer je on izvor svih izbornih nepovjernja i simbol korupcije u Crnoj Gori”, kazao je on. Đukanoviće je dodao da je potpisivanje sporazuma o vladi izbornog povjerenja sklapanje nove koalicije manjeg dijela opozicije sa Vladom premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: