SDP pozvao Šegrta da podnese ostavku: Niste ispunili nijedno obećanje

"Vi, javno izrečenu riječ niste održali. Odabrali ste iste one zamorene i istrošene, ali zato provjerene partijske kadrove"
5 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.03.2016. 11:10h

Opštinski odbor SDP-a Bijelo Polje pozvao je ministra zdravlja Budimira Šegrta da podnese ostavku zbog, kako su naveli, niza neispunjenih obećanja koje je dao prilikom imenovanja.

U SDP-u Bijelo Polje smatraju da će Šegrt podnošenjem ostavke uštjediti vrijeme premijeru Milu Đukanoviću jer je Vlada, "ionako prepuna poslušnika i podanika".

"Vašim imenovanjem nije dobila Ministra, već izvršioca partijskih naloga", navodi se u saopštenju SDP-a.

"Novi ministar je odmah na početku mnogo obećao. Koristio je svaku priliku da se obračuna sa prethodnim, govorio je da će zdravstveni sistem vratiti sa pogrešnog kursa kojim duže vrijeme ide. Izgovorio je još puno "krupnih" riječi. Između ostalog govorio je kako su pojedini menadžeri istrošeni i premoreni pa će ih zamijeniti novim, mlađim, koji su u stanju da isprate dinamiku strukturnih reformi. Da će da se stane na kraj partijskim, kumovskim i sličnim preporukama za direktorska mjesta. Sve ovo i puno više izgovorio je javno u više navrata", navodi se u saopštenju SDP-a Bijelo Polje.

Dodaju da "javna riječ obavezuje svakog čovjeka, a posebno one koje nazivamo liderima".

"Vi, javno izrečenu riječ niste održali. Odabrali ste iste one zamorene i istrošene, ali zato provjerene partijske kadrove. Pravdate se da izbor niste vršili samostalno, ali zato nema potrebe, to je svima u Crnoj Gori i više nego jasno. Ali, zašto ste onda toliko insistirali na zakonskom rješenju načina izbora direktora, a koje ne možete da realizujete? Niste održali riječ ni kada ste javno najavili smjenu direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, kojeg ste označili kao generatora potrošnje u sistemu. Trenutak je da se složimo i kažemo da su Vam takva zapažanja precizna i tačna, ali preduzete mjere su nelogične, neprincipijelne i najblaže rečeno neočekivane svakom ko pamti šta govoriste i gleda šta radite".

Iz SDP-a su ocijenili da je za Šegrta i DPS najbitnije imenovanje na direktorska mjesta u zdravstvenom sistemu.

"Za ostale je bitnije šta ste uradili kada je u pitanju kvalitet zdravstvene zaštite, dostupnost i cijena ljekova, plate medicinskim radnicima itd. Odgovorićemo umjesto Vas. Imamo najgori zdravstveni sistem u Evropi, ljekovi su i dalje nedostupni i najskuplji u regionu, plate ponižavajuće, profesionalci odlaze iz zdavstva, kada to vašoj partiji odgovara doktore tretirate kao kriminalce, hapsite i suspendujete, čime se motivi za bavljenje medicinom polako gase".

U bjelopoljskom SDP-u smatraju da je imenovanjem predsjednika Opštine Bijelo Polje Aleksandra Žurića za predsjednika Upravnog odbora Opte bolnice bio "pun pogodak".

"Zajedno ste ostvarili sve zacrtane ciljeve, Bolnicu prepunili "visoko kvalifikovanim" nemedicinskim kadrovima na jednoj, a suspendovali toliko specijalista raznih profila, da bi smo taman mogli otvoriti još jednu bolnicu, na drugoj strani. Jedinog endokrinologa i jednog vrsnog hirurga ste protjerali iz Bijelog Polja, neurologa i ginekologe ste otjerali u privatnike, najiskusniji doktori nam se bore da sačuvaju slobodu. U svom posljednjem saopštenju nakon obilaska zdravstvenih ustanova na sjeveru rekoste da sada Opšta bolnica Bijelo Polje, reformom sprovedenom od strane menadžmenta i Ministarstva zdravlja, može profesionalno da odgovori potrebama građana za zdravstvenom zaštitom. Ako to Bolnica nije mogla u prethodnom periodu, kako Vam je uspjelo da suspenzijama, protjerivanjem specijalista iz našeg grada, tjeranjem drugih specijalista u privatnike, unaprijedite kvalitet zdravstvene zaštite. Pa to je podvig dostojan Nobelove nagrade za medicinu", navodi se u saopštenju.

U SDP-u, kako se dodaje, smatraju da su zajedničkim snagama, organizovano i sistematski, Bolnici u Bijelom Polju zadati udaaic" od kojih će se decenijama oporavljati".

"Da u Bijelom Polju, kada je zdravstvo u pitanju nije baš sve tako crno, zaslužan je Dom zdravlja kao najreprezentativnija zdravstvena ustanova primarnog nivoa po svim parametrima poslovanja, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire. Ali naravno, vaši „prijatelji“ iz Bijelog Polja su tu da vam pomognu da se i za to pobrinete i kompletirate posrnuće bjelopoljskog zdravstva. One koji su Dom zdravlja gradili u svakom smislu i doveli ga na pijedestal primarne zdravstvene zaštite u našoj državi, progonite , podmećete afere i sa njima se obračunavate, a one koji ni u vrijeme skromnijih izazova nisu mogli odgovoriti zadatku postavljate da rukovode ustanovom. Ne brinite, napravili ste pravi potez.Brzo će i Dom zdravlja Bijelo Polje postati ustanova po mjeri vaših bjelopoljskih šaptača", zaključuje se u saopštenju OO SDP Bijelo Polje.

Bonus video: