Krivokapić: Ne vidim se kao lider opozicije

Krivokapić je ponovio da nije prekršio Ustav time što je otkazao sjednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o njegovom razrješenju i najavio da će tokom aprila raspisati sjednicu sa istim dnevnim redom, odnosno sa 15 vladinih predloga i sa predlogom za njegovo razrješenje
43 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2016. 19:04h

Predlog sporazuma vlasti i opozicije o organizovanju fer izbora suštinski je isti kao i 19. februara, kazao je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

On je poručio da sebe ne vidi kao lidera opozicije.

Krivokapić je ponovio da nije prekršio Ustav time što je otkazao sjednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o njegovom razrješenju i najavio da će tokom aprila raspisati sjednicu sa istim dnevnim redom, odnosno sa 15 vladinih predloga i sa predlogom za njegovo razrješenje.

Prema njegovim riječima, predlog da izborno zakonodavstvo pređe u nadležnost Specijalnog tužilaštva je dio Predloga sporazuma vlasti i opozicije o slobodnim i fer izborima.

"Treba vidjeti da li je u ovom trenutku najbitnije spriječiti izborne krađe. Za opoziciju nije prihvatljivo da izbori u Tivtu budu održani sredinom ljeta. Nadam se da postoji politička volja kod DPS-a da se sporazum potpiše, ali ne isključujem mogućnost da do toga i ne dođe“, rekao je Krivokapić u emisiji Klub A televizije Atlas.

Kako je rekao, predlog sporazuma vlasti i opozicije o organizovanju fer i slobodnih izbora suštinski je ostao isti kao i 19. februara.

"Računam da više nije sporno ono što je na papiru. Suštinski smo pred trenutkom istine. 19. februara bilo je isto stanje. Krenuli smo ponovo, ali ne bih rekao u pregovore, jer ovih mjesec dana nije bilo pregovora nego preciziranja odredbi. Ali poslije mjesec dana smo manje-više na istom mjestu gdje smo i bili i hajde sad konačno da vidimo da li ima političke volje ili nema“, kazao je Krivokapić.

On je kazao da je u Sporazumu sadržano i to da se izborno zakonodavstvo prebaci u nadležnost Specijalnog tužilašta. „Pokazalo se da je stepen društvene opasnosti zbog izbornih krađa, kupovine glasova, prijetnji ljudima ogroman. I u toj situaciji nije velika pauza od dva-tri mjeseca u ovoj borbi koju tužilac uspješno vodi“.

"Treba izmjeriti šta je za društvo važnije. Da li je važnije da se izborni kriminal prekine, da Crna Gora dobije vlast koja je izraz volje građana a ne krađe, ili je i tužiocu i svima nama važnije da riješimo neka pitanja koja su tekuća i koja neće pobjeći“, naveo je Krivokapić.

Kad je riječ o izborima u Tivtu, Krivokapić je ocijenio da se odluka SDP-a da preda izbornu listu može široko tumačiti, pa čak i time da oni pristaju na pravila koja diktira DPS, navodeći da je odluku donio opštinski odbor stranke.

Bonus video: