Demokrate traže smjenu tivatskog gradonačelnika

"Očekujem da se ova inicijativa nađe na dnevnom redu naredne sjednice SO, koja bi, prema mojim informacijama trebalo da bude zakazana za prve dane aprila"
78 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.03.2016. 13:28h

Predsjednik OO Demokratske Crne Gore Tivat i odbornik u lokalnom parlamentu Vladimir Arsić predao je u skupštinsku proceduru zvaničnu inicijativu te partije za smjenu gradonačelnika Ivana Novosela (DPS). Shodno odrebama Statuta i Poslovnika, inicijativu je potpisala jedna trećina odbornika u SO, a osim Arsića, to su učinili i odbornici Nove, SNP, DSS, SRS i TA.

"Očekujem da se ova inicijativa nađe na dnevnom redu naredne sjednice SO, koja bi, prema mojim informacijama trebalo da bude zakazana za prve dane aprila", kazao je "Vijestima" Arsić.

Opozicija koja je formalno stala iza inicijative Demokrata i SDP sa kojim je tivatski DPS prije desetak dana zvanično raskinuo vladajuću koaliciju nezadovoljan ponašanjem predsjednika SO i lidera tivatske SDP Krsta Boškovića, zajedno u ovom trenutku imaju 15 odbornika, tako da će za eventualnu smjenu Novosela biti presudni glasovi 3 odbornika HGI i jednog CDU.

DPS već neko vrijeme bojkotuje i blokira rad lokalnog parlamenta jer po njima Bošković „sprovodi političko i pravno nasilje“ zakazujući sjednice SO bez konsultacija sa Novoselom. U inicijativi Demokrata koja je danas formalno predata u skupštinsku proceduru stoji da se razriješenje Novosela traži zbog toga što „nije obezbjedio sprovođenje razvojnih planova i prgrama, nije obezbjedio javnost i transparentnost vršenja poslova iz svoje nadležnosti i nije obezbjedio vršenje poslova iz nadležnosti Opštine Tivat utvrđenih zakonom, Statutom i drugim propisima“.

U obrazloženju pored ostalog, Novoselu se zamjera što nije ispoštovao obaveze iz zakona o Komunalnoj policiji, krije dokumentaciju u vezi afere „Komunalije“, ne preduzima mjere za sprovođenje DUP-ova u praksi, kasni sa imenovanjem organa upravljanja transformisanih lokalnih preduzeća u vlasništvu Opštine, što se drastično kasni sa izgradnjom veoma skupog kanalizacionog sistema, što nije sam preduzeo mjere da naplati preko milion eura nenaplaćenih komunalija za objekat „Regent“, već je to učinio tek nakon pristiska opozicije...

Krsto Bošković nije želio da detaljnije komentariše inicijativu Demokrata i dijela opozicije, dodajući da će danas, u skladu sa poslovničkim rokom od 15 dana od dana njenog prekida, zakazati nastavak sjednice SO i to za 1.april.

Bonus video: