CDT: Za kampanju u Tivtu, svaka partija dobija po 280 eura

"Na svim izbornim listama se nalazi najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola i među svaka četiri kandidata nalazi se najmanje po jedna žena. Time su svi politički subjekti ispoštovali obaveze iz Zakona o izboru odbornika i poslanika", rekli su iz CDT-a
4 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.03.2016. 12:48h

Opština Tivat izdvojiće za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore 17 hiljada eura, što je 0,25 odsto tekućeg budžeta.

Od toga će, kako je saopšteno iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), 20 odsto, odnosno 3.400 eura biti podijeljeno političkim subjektima u jednakim iznosima nakon predaje izbornih lista.

"Dvanaest političkih subjekata je u zakonskom roku predalo izborne liste, što znači da će iz opštinskog budžeta za kampanju dobiti oko 280 eura. Preostalih 80 odsto, odnosno 13.600 eura opština će političkim subjektima uplatiti nakon izbora, srazmjerno broju osvojenih mandata", navode iz CDT-a.

Za kampanju u Tivtu, kako dodaju, partije mogu prikupiti još 30 puta više novca iz privatnih izvora.

"Na svim izbornim listama se nalazi najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola i među svaka četiri kandidata nalazi se najmanje po jedna žena. Time su svi politički subjekti ispoštovali obaveze iz Zakona o izboru odbornika i poslanika", rekli su iz CDT-a.

Ipak, kako navode, tek nakon izbora biće poznato da li će kandidatkinje za odbornice u Tivtu ući u lokalni parlament i da će u odborničkim klupama biti 30 odsto žena.

"Dosadašnja praksa na političkoj sceni u Crnoj Gori je pokazala da se većina partije deklarativno za veće učešće žena u politici, ali se teže odlučuju da mjesto u parlamentima ustupe koleginicama", kazali su iz CDT-a.

Bonus video: