Konjević: Preziremo Đeljošajeve stavove pune mržnje i šovinizma

"Nacionalističke prijetnje neistomišljenjicima i protjerivanje nepodobnih, na koje Đeljošaj poziva, ruše građanski koncept države", rekao je Konjević
5114 pregleda 13 komentar(a)
Konjević, Foto: Luka Zeković
Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2018. 18:23h

Nik Đeljošaj je pojedinac, čije stavove pune mržnje i šovinizma preziremo, kao i svi građanski orjentisani stanovnici Crne Gore, saopštio je danas Raško Konjević, potpredsjednik i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Crne Gore .

"On je obični sitni politički preduzetnik. Jednom rječju, politička sluga službi koje ga intruiraju. Zavisno od potrebe", istakao je Konjević reagujući na saopštenje Đeljošaja u kome je on između ostalog poručio da su Konjević, predsjednik SDP Ranko Krivokapić i lider Liberalne partije Andrija Popović od sinoć nepoželjne osobe bilo gdje, gdje Albanci žive.

Konjević je dodao da je ideja Đeljošaja i ostalih ostrašćenih nacionalista da se Crna Gora od države građana pretvori u državu nacija za SDP neprihvatljiva.

"Nacionalističke prijetnje neistomišljenjicima i protjerivanje nepodobnih, na koje Đeljošaj poziva, ruše građanski koncept države", rekao je Konjević.

>> Pao Vladin predlog Zakona: Nisu prošle "jasno utvrđene činjenice"

Po Konjevićevim, riječima, SDP je od svog osnivanja na pravoj strani građanske, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore.

"Čast nam je što smo boreći se protiv rata i za građansku Crnu Goru imali podršku manjinskih naroda tokom devedesetih, kao što smo ponosni na podršku svih građana Crne Gore od Ulcinja do Bijelog Polja i od Cetinja do Rožaja. Mi ne dijelimo ljude po nacionalnom i vjerskoj pripadnosti niti nam je to politika, želimo da Crna Gora pripada svima koji je poštuju kao svoju domovinu. Nacionalistima svih boja poručujemo da smo mi iz SDP-a svoji na svome u svakom dijelu Crne Gore, a da oni koji bi da dijele i zavađaju treba da je sramota zbog zloupotrebe časnog imena svog naroda", poručio je Konjević.

On je kazao i da se SDP od svog osnivanja i danas jasno zalaže za poštovanje manjinskih prava uključujući upotrebu manjinskih simbola, u skladu sa Ustavom i bićemo protiv bilo koje diskriminacije po ovom osnovu.

"Ali smo za to da kao i u svim evropskim državama razvijene demokratije, na javnim mjestima uvijek mora upotrebljavati i isticati državna zastava pa tek onda zastave neke druge države. Gdine Đeljošaj svaki građanin Crne Gore, koje god vjere i nacije bio, koje god političke orjentacije bio, slobodan je na svakom pedlju teritorije države Crne Gore. Budite sigurni da mu Đeljošaj i njemu slični to neće zabraniti", kazao je Konjević.

Potpredsjednik i poslanik SDP je rekao da vladajuća koalicija u kojoj Đeljošaj sjedi ima 42 poslanika u parlamentu, dakle većinu.

"Zašto zakon koji je predložen nije prošao neka vidi sa DPS i njegovim koalicionim partnerima. A sa njima i neka vidi zašto se njegovi sunarodnici neprimjereno kažnjavaju. Ali Đeljošaj ne smije o tome ni riječ da zucne. Služba je ipak služba", zaključio je Konjević.

Bonus video: