Samo Đačić zbog Vlade lakše diše

Đačić optužio predstavnike civilnog sektora za “laičke i smišljeno nepotpune analize monitoringa aerozagađenja”...
3 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.03.2016. 19:26h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić saopštio je juče da Vladine mjere za smanjenje zagađenja vazduha daju rezultate.

On tvrdi da je je broj dana sa ekstremnim i maksimalnim satnim koncentracijama PM čestica ove sezone grijanja u Pljevljima daleko manji u odnosu na prošlu godinu.

Reagujući na zajedničko saopštenje nevladinih organizacija “Ozon” i “Breznica”, Đačić je rekao da je “njihova navodna briga za kvalitet vazduha u Pljevljima pokušaj što boljeg pozicioniranja, u cilju ostvarenja lične koristi” Aleksandra Perovića i Milorada Mitrovića, čelnika dvaju nevladinih organizacija.

Iz “Breznice” i “Ozona” su prije dva dana pozvali na odgovornost sve koji su učestvovali u donošenju kratkoročnih mjera za smanjenje zagađenja u Pljevljima, jer su one doživljele “potpuni promašaj”.

Pozvavši se na zvanične podatke CETI, saopštili su da je, uprkos prelasku na ekološki prihvatljivije energente - brikete i pelet, za koje je Vlada izdvojila 417.500 eura, broj dana sa prekoračenim srednjim vrijednostima PM 10 čestica bio veći ove, nego prošle zime...

Po Đačiću, međutim, “dva samozvana eksperta i analitičara” rezultate monitoringa su protumačili “onako kako im najbolje može koristiti”.

“Perović i Mitrović su jedine dvije osobe na svijetu koje tvrde da sagorijevanje bio-goriva zagađuje više životnu sredinu od sagorijevanja uglja...”, saopštio je juče Đačić.

On je krajem decembra prošle godine pozvao Pljevljake da što manje vremena provode na otvorenom, zbog velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu koje tokom cijelog dana premašuju dozvoljene vrijednosti...

Đačić je juče poručio da odgovornost treba da preuzmu Mitrović i Perović, zbog “svoje laičke i smišljeno nepotpune analize monitoringa aerozagađenja”.

“Svim građanima Pljevalja i svim ljudima iskreno zainteresovanim za rješavanje problema aerozagađenja je jasno da na koncentraciju PM čestica u vazduhu ne utiču samo individualna ložišta i kotlarnice. Veoma bitan faktor, između ostalog, je i klima. U svaku ozbiljnu analizu rezultata monitoringa moraju biti uključene i hidrometeorološke prilike koje su ove godine bile veoma nepovoljne. O tome svjedoče i rezultati monitoringa aerozagađenja za glavni grad. Tokom posljednjih 12 dana januara ove godine, u Podgorici je registrovano 168 satnih prekoračenja PM10 čestica, a godinu prije, u istom periodu, 49... Takve vremenske prilike uslovile su i da je u Pljevljima, uprkos većem korišćenju bio-goriva, posebno u januaru i februaru, broj dana sa prekoračenjima u posljednje dvije sezone grijanja skoro identičan. Ohrabruje i govori da smo na pravom putu i da mjere daju rezultate, činjenica da je broj dana sa ekstremnim i maksimalnim satnim koncentracijama PM čestica ove sezone grijanja u Pljevljima daleko manji u odnosu na prošlu, a što se vidi iz priloženih tabela“, rekao je Đačić.

On je kazao da će Vlada i Opština nastaviti sa realizacijom planiranih aktivnosti.

“U narednoj sezoni grijanja obezbijedićemo nove količine eko-goriva po subvencioniranim cijenama. Krajnji cilj je toplifikacija, kao ključno i jedino rješenje za bolji i čistiji vazduh u Pljevljima“.

Bonus video: