Demokrate: Službenici MUP-a penzionisani prošle godine su diskriminisani

U saopštenju se dodaje da je sporazum kojim je MUP utvrdio visinu otpremnina, iako to nije u njegovoj nadležnosti, u suprotnosti sa važećim propisima, između ostalog, i sa Sporazumom o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore
1 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 24.03.2016. 11:09h

Demokratska Crna Gora smatra da službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (Uprave policije) koji su penzionisani 2015. godine imaju puno pravo da se osjećaju diskriminisanim, budući da je Sporazum koji im je dat na potpisivanje bio ultimativnog karaktera i formulisan jednostrano.

"Slijedeći jedan od osnovnih ciljeva Programa "Pobjede, a ne podjele"- stvaranje države jednakosti i socijalne pravde, Demokratska Crna Gora podržava inicijativu službenika Uprave policije penzionisanih u 2015. godini kojom traže da se zakon primjenjuje prema svima jednako, bez diskriminacije ili favorizacije bilo koga. U tom smislu, Demokrate smatraju da službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (Uprave policije) koji su penzionisani 2015. godine imaju puno pravo da se osjećaju diskriminisanim, budući da je Sporazum koji im je dat na potpisivanje bio ultimativnog karaktera i formulisan jednostrano. Štaviše, ovakvim postupanjem, poslodavac se ogriješio o svoje zaposlene, jer ih je stavio u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na njihove kolege iz ANB-a, koji su u penzionisani u istom periodu na koji se odnosi predmetni Sporazum", navodi se u saopštenju Demokrata.

U saopštenju se dodaje da je sporazum kojim je MUP utvrdio visinu otpremnina, iako to nije u njegovoj nadležnosti, u suprotnosti sa važećim propisima, između ostalog, i sa Sporazumom o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore.

"Neravnopravnost u pogledu obračuna beneficiranog radnog staža u odnosu na prethodno penzionisane službenike MUP-a, ali i ukidanje beneficiranog radnog staža pojedinim službenicima (iako su obavljali iste poslove u kontinuitetu), pokazuje da je diskriminacija očigledna. Demokrate pozivaju nadležne organe da ovom problemu posvete posebnu pažnju i preduzmu konkretne mjere u otklanjanju istog, kako bi penzionisani službenici mogli da ostvare prava koja im pripadaju", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: