Samo Tivat prepreka za izborni sporazum

“Ukoliko imamo 90 odsto sporazuma zbog 10 odsto ne treba da ugrozimo čitav proces”
19 komentar(a)
Đukanović, Milošđević, Marković, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Milošđević, Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.03.2016. 06:34h

Odlaganje izbora u Tivtu jedina je prepreka koja stoji na putu potpisivanja Političkog sporazuma o održavanju fer izbora između DPS-a i tri opozicione partije, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević juče nije isključio mogućnost da će ta partija napraviti ustupak i kada su u pitanju lokalni izbori, zakazani za 17. april. “Nikad nijesmo isključivali nijednu mogućnost što se tiče dogovora, ali ne prihvatamo uslovljavanje,” kazao je Milošević.

Opozicija je tražila da izbori u Tivtu budu istovremeno kad i parlamentarni, a u predlogu Sporazumu o stvaranju uslova za fer izbore piše da bi glasanje na državnom nivou trebalo da bude 16. oktobra.

DPS ranije nije isključio mogućnost da državni izbori budu 2. oktobra, ali je za njih neprihvatljivo da glasanje u Tivtu bude odloženo do tog termina.

Oni su tokom kontakata sa opozicijom, posljednjih dana, izrazili spremnost da se lokalni izbori odlože do početka juna. To je u petak potvrdio i lider URA Žarko Rakčević na TV Atlas.

Tarzan Milošević je juče ponovio da bi izbore u Tivtu trebalo održati 17. aprila i da bi bio opasan presedan ući u njihovo odlaganje.

Što se tiče sporazuma, Milošević je naveo da postoji dobro raspoloženje svih strana da on bude postignut. “Ja vjerujem u taj dogovor”, kazao je.

Poslanik URA Dritan Abazović je pozvao na kompromis. “Ne treba sada, ukoliko imamo 90 odsto sporazuma spremnog da zbog možda 10 odsto, ali ne manje važnih, ugrozimo čitav proces”, istakao je.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, konačna odluka u vezi sa mogućim potpisivanja sporazuma očekuje se krajem nedjelje. Prije mjesec dana, kada je završen parlamentarni dijalog, ostalo je sporno sedam tačaka od kojih je šest u međuvremeno usaglašeno, izuzev nekih detalja. Za DPS je prihvatljivo i da krivična djela povrede biračkog prava preuzme Specijalno tužilaštvo, što je bila pretposljednja prepreka do dogovora.

Bonus video: