Da pomirimo Rusiju i NATO

Tako da se ti odnosi odražavaju ne samo u zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma već i u rješavanju međunarodnih konfliktnih situacija, regionalnih ili širih. Zatim u suzbijanju proliferacije nuklearnog oružja, oko klimatskih promjena, u izgradnji sistema regionalne i globalne bezbjednosti"
11 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2016. 16:03h

Predsjednik Savjeta GP URA Branko Lukovac poručio je da bi državni organi Crne Gore trebalo da pokrenu inicijativu da se što prije organizuje sastanak na najvišem nivou sa predstavnicima Rusije kako bi se prevazišla kriza u odnosima i položili temelji novih odnosa.

Lukovac je ocijenio da Crna Gora kao buduća članica NATO-a treba da bude zainteresovana i da se angažuje da razvija prijateljske odnose sa Rusijom.

"Oslanjajući se na viševjekovnu tradiciju dobrih odnosa Crne Gore i Rusije, bez obzira na okvire tih odnosa - da li je to bila carska Rusija, SSSR, nezavisna Crna Gora ili dio SFRJ, na osnovama pune jednakosti, ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja, nemiješanja u unutrašnje odnose", piše u saopštenju.

Predsjednik Savjeta URA smatra da Crna Gora, kao članica NATO-a, treba da se zalaže za prevazilaženje stanja nepovjerenja između NATO-a i Rusije i za razvijanje partnerskih odnosa.

"Tako da se ti odnosi odražavaju ne samo u zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma već i u rješavanju međunarodnih konfliktnih situacija, regionalnih ili širih. Zatim u suzbijanju proliferacije nuklearnog oružja, oko klimatskih promjena, u izgradnji sistema regionalne i globalne bezbjednosti", kazao je Lukovac.

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević juče je ocijenio da članstvo u Alijansi pruža sigurnost i bezbjednost.

On je na sastanku članova Upravnog odbora i predsjednika Odbora udruženja Privredne komore Crne Gore sa predstavnicima ambasada država članica NATO-a kazao da Alijansa nije ekonomska organizacija, niti finansijska institucija i, kako je objasnio, ne daje kredite, niti pospješuje privredni razvoj sam po sebi.

„Ali ono što je izvedena, ali vrlo jasna dobit članstva u NATO je to što pruža sigurni okvir, bezbjednost i dugoročnu sigurnost“, rekao je Garčević.

Bonus video: