Napušta jedan, formira drugi: Đeljošaj pravi klub sa URA

“Iako između Abazovića, Konatara i mene ima političkih razlika imamo dosta i zajedničkog, a pogotovo prostora za promociju Albanaca i njihovog učešća u svim sferama društva”, kazao je za Đeljošaj za “Vijesti”
11 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2016. 07:11h

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj formiraće poslanički klub sa poslanicima URA Dritanom Abazovićem i Milošem Konatarom, nakon što je juče obavijestio predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da napušta kolege iz Kluba manjinskih partija.

“Iako između Abazovića, Konatara i mene ima političkih razlika imamo dosta i zajedničkog, a pogotovo prostora za promociju Albanaca i njihovog učešća u svim sferama društva”, kazao je za “Vijesti”.

Za formiranje kluba potrebna su tri poslanika, a inicijativu će, kako “Vijesti” saznaju, predati danas.

Đeljošaj je rekao da će na čelu Kluba Alternativa-URA biti Abazović.

“On je dosta učinio da se predrasude koje postoje prema Albancima i koje se dokazuju raznim istraživanjima u dobroj mjeri sruše, i ja to cijenim i poštujem. Želim i vjerujem u građansku državu gdje nema predrasuda i želim da dam doprinos tome”, dodao je.

Što se tiče napuštanja Kluba manjinskih partija koje čine i Forca, Hrvatska građanska inicijativa i Liberalna partija, Đeljošaj je kazao da je ta odluka posljedica “niza neprihvatljivih akata i radnji od strane nekih kolega iz ovog kluba, posebno niskog nivoa saradnje i interakcije između albanskih stranaka u ovom klubu”.

Krivicu za nedostatak saradnje, prema njegovom mišljenju, snosi poslanik Force Genci Nimanbegu. “Vijestima” je kazao da je Nimanbegu prestao sa njim da komunicira i da nije izrazio interesovanje za saradnju albanskih stranaka u parlamentu.

Jedan od razloga je i pitanje nedavne smjene na čelu Kluba, kada je Đeljošaja na to mjesto naslijedila Ljerka Dragičević (HGI). ”Po mom mišljenju to mjesto je trebalo da pripadne Nimanbeguu, ne zbog zasluga, nego predstavljanja Albanaca u kolegijumu. Odlučio sam da napustim klub, jer smatram da ima ko da brine o zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata, da to ne bi trebalo da je briga Force,” poručio je Đeljošaj.

Bonus video: