Mijenjaće Radojku Rutović za profesionalca

Pozivaju se nadležni u Javnom servisu da u najkraćem roku obezbijede izbor profesionalnog uređivačkog tima i menadžm e n ta
173 pregleda 82 komentar(a)
Rade Vojvodić, Radojka Rutović, Foto: Luka Zeković
Rade Vojvodić, Radojka Rutović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2016. 06:28h

Izbor novog uređivačkog tima i menadžmenta Televizije Crne Gore biće obezbijeđen pozivom Savjetu javnog servisa i generalnom direktoru Radu Vojvodiću da završe taj posao.

To je predviđeno predlogom Političkog sporazuma o stvaranju uslova za fer izbore, koji je usaglašen između vrha DPS-a i SDP-a, URA i Demosa.

Time će najvjerovatnije biti usvojen zahtjev opozicije za smjenu direktorke TVCG Radojke Rutović i njenog uređničkog tima, kojem se zamjera otvoreno promovisanje DPS-a.

U prvobitnoj verziji dokumenta pisalo je da se uređivački tim RTCG smijeni, u drugoj da se poziva da podnese ostavku. To je DPS odbio kao nezakonito jer političke partije formalno nemaju ingerencije nad javnim servisom.

U predlogu Sporazuma koji je u četvrtak iz DPS-a dostavljen na adrese tri partije, piše da potpisnici sporazuma upućuju javni apel RTCG-u da obezbijedi poštovanje standarda i objektivno izvještavanje, posebno jer je izborna godina. “Pozivaju se nadležni u Javnom servisu da u najkraćem roku obezbijede izbor profesionalnog i Kodeksu novinara privrženog uređivačkog tima i menadžmenta, kako bi se doprinijelo povećanju povjerenja u Javni servis i uređivačkoj nezavisnosti”, navodi se.

DPS-u je prihvatljivo da se “obezbijedi kontrola rada ANB-a, kroz institut generalnog inspektora”.”Generalni inspektor imenovaće se na inicijativu ministara iz opozicije, uz puni konsenzus članova Vlade”, navodi se.

Pet spornih tačaka sporazuma gotovo je usaglašeno, s tim što Demos, SDP i URA traže dodatna “preciziranja”. Oni očekuju odgovor od DPS-a još za odlaganje izbora u Tivtu i prebacivanje nadležnosti za povredu biračkog prava Specijalnom tužilaštvu.

Konjević: Očekujem da odgovor DPS-a bude svima prihvatljiv

“Naše očekivanje je da će se kolege iz DPS-a sa aspekta roka, kao u prvom slučaju jer su ga ispoštovali, tako i danas odnijeti na jedan ozbiljan način i odgovoriti na ono što su bile naše sugestije. Rok je najkraći mogući jer smo već mjesec dana nepotrebno izgubili zato što je DPS prije mjesec smatrao da nijedan od tih sedam uslova za njih nije prihvatljiv”, rekao je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević. On je kazao da su “sada napravili ozbiljan pomak”. “Za očekivati je da će i oko ova dva pitanja, za koja mi smatramo da treba da budu dio sporazuma, oni dati određene sugestije koje će biti svima prihvatljive u tom dijelu, ukoliko kod DPS postoji želja da do tog sporazuma dođe”, rekao je Konjević Televiziji Vijesti.

U DPS-u ponavljaju da volja za postizanjem sporazuma postoji i da oni “ozbiljno razmatraju situaciju i stavove opozicije”. Pošto danas u ponoć ističe rok za predaju izbornih listi za lokalne izbore u Tivtu, očekuje se da bi u toku dana trebalo da bude usaglašen dokument jer od njega zavisi stav opozicije prema lokalnim izborima.

Bonus video: