Maraš: Proširiti spisak tema parlamentarnog dijaloga

On smatra da bi, u cilju sprječavanja dvostrukog glasanja, trebalo izmijeniti Zakon o izboru odbornika i poslanika i propisati upotrebu nevidljivog mastila i UV lampe na svim biračkim mjestima paralelno sa elektronskim sistemom za identifikaciju birača
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.03.2016. 14:50h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je sve učesnike parlamentarnog dijaloga da prošire spisak tema oko kojih je potrebno postići dogovor u vezi sa sprovođenjem slobodnih izbora.

“Smatramo da je neophodno izmijeniti Zakon o izboru odbornika i poslanika i propisati da se na biračkim mjestima paralelno koriste elektronski uređaji za identifikaciju birača, nevidljivo mastilo i UV lampa”, poručili su iz MANS-a.

Oni su pozvali učesnike parlamentarnog dijaloga da se dogovore o izmjenama tih izbornih zakona, smjeni i izboru novog rukovodećeg kadra Agencije za sprječavanje korupcije.

“Da bi Crna Gora dobila poštene i fer izbore čiji legitimitet niko neće dovoditi u pitanje, pored postojećih uslova koje razmatraju politički subjekti, dijalog treba proširiti i na unapređenje izbornog zakonodavstva i izbor novog rukovodstva Agencije za sprječavanje korupcije”, naveo je direktor Monitoring programa iz MANS-a, Vuk Maraš.

On je ocijenio da Agencija, koja je, kako smatra Maraš, pod direktnom političkom kontrolom jedne partije, ne može biti garant da se na sljedećim izborima neće ponoviti afera Snimak.

Maraš je pojasnio da ta institucija treba da kontroliše finansiranje izbora i provjerava moguće zloupotrebe državnih fondova u izborne svrhe.

“A većina članova njenog Savjeta i direktor Agencije su na direktnoj vezi sa Duškom Markovićem, potpredsjednikom vladajuće partije koja je i glavni akter sumnji u zloupotrebu fondova”, naveo je on.

Maraš je poručio da je neophodno da svi politički subjekti postignu dogovor o smjeni aktuelnog Savjeta i direktora Agencije i izboru osoba koje su nepristrasne, stručne i spremne da se bore protiv političke korupcije.

“Dio dogovora treba da bude i izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojom bi se jasno definisali rokovi za efikasno postupanje Agencije po prijavama za kršenje zakona”, kazao je on.

Maraš je ukazao da, prema postojećem modelu, proces odlučivanja u prvom stepenu može trajati do dva mjeseca, a nakon toga se, dodao je, može podnijeti tužba Upravnom sudu po kojoj odlučivanje traje mjesecima.

“Takvi rokovi su potpuno besmisleni, jer to znači da institucije mjesecima uoči izbora mogu nesmetano zloupotrebljavati državne fondove i time direktno uticati na izborni rezultat, a da u tome ne budu zaustavljeni”, saopštio je Maraš.

On smatra da bi, u cilju sprječavanja dvostrukog glasanja, trebalo izmijeniti Zakon o izboru odbornika i poslanika i propisati upotrebu nevidljivog mastila i UV lampe na svim biračkim mjestima paralelno sa elektronskim sistemom za identifikaciju birača.

“Naime, elektronski sistem služi za identifikaciju birača, ali u potpunosti zavisi od tačnog i ažurnog biračkog spiska”, naveo je Maraš.

On je dodao da zbog toga taj elektronski sistem ne može da spriječi da jedna osoba glasa više puta na različitim biračkim mjestima, ukoliko je birač upisan na više biračkih mjesta, sa ispravnim ili falsifikovanim dokumentima.

“Sa druge strane, ispravno nevidljivo mastilo i UV lampa treba da obezbijede da jedno lice ne može da glasa na dva biračka mjesta”, rekao je Maraš.

Bonus video: