Milačić: Došli smo na Vrsutu prije NATO, Vrsuta nije pršuta

"Ovdje ne smije biti izgrađena bilo kakva vrsta NATO radara, a mnoštvo je razloga za to", rekao je Milačić
141 pregleda 0 komentar(a)
Pokret za neutralnost, Marš neutralnosti, Vrsuta, Foto: Pokret za neutralnost
Pokret za neutralnost, Marš neutralnosti, Vrsuta, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 21.03.2016. 11:54h

Došli smo na Vrsutu prije NATO saveza i time šaljemo poruku da želimo da tako i ostane, i da ne želimo da dozvolimo militarizaciju Crne Gore, kazao je izvršni direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić okupljenima na vrhu Vrsute.

Kako je saopšteno iz Pokreta, s obzirom da se nedavno u javnosti pojavila informacija da NATO planira da postavi četiri radara na Balkanu od kojih bi se jedan, između ostalih, našao i u Crnoj Gori, na brdu Vrsuta iznad Bara, organizovali su "Marš neutralnosti.

"Cilj nam je bio da usmjerimo pažnju javnosti na ovo itekako važno pitanje. Tom prilikom se okupilo preko 50 mladih ljudi iz svih krajeva Crne Gore koji su na skroman i simboličan način prenijeli poruku većinskog dijela crnogorskog stanovništva – ne želimo Crnu Goru vojnim savezima. Vrsuta je osvojena u ime ideje neutralnosti! Članovi i simpatizeri Pokreta za neutralnost su prije dva dana ostvarili zacrtano – uspeli se na vrh Vrsute od 1183m, poboli zastavu neutralnosti, te na taj način poslali jasnu poruku: NATO radarima nije mjesto u neutralnoj Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Milačić je kazao da Vrsuta nije pršuta, pa da je (pro)dajemo NATO-u.

"Ovdje ne smije biti izgrađena bilo kakva vrsta NATO radara, a mnoštvo je razloga za to: od etičkih i potrebe da Crna Gora ne učestvuje u militarizmu neviđenih razmjera, kakav je oličen u NATO savezu. Preko ekonomskih, jer svi pokazatelji navode na zaključak da bi opcija neutralnosti bila jeftinija i pragmatičnija za Crnu Goru. Tu su i ekološki razlozi. Utabali smo stazu i sada znamo put. Ako se slučajno odluče to da rade, da ovdje izgrade NATO radar, onda ćemo ovim utabanim stazama dolaziti, nećemo dozvoliti, a biće nas i sve više", rekao je Milačić.

Član UO Pokreta ze neutralnost Stefan Đukić je kazao da je Bar mozda i sustinski grad za njihovu priču.

"Ovdje na Vrsuti žele da postave radar i oduzmu nam lijepo izletiste, a ako bude priče o NATO bazi, jedino mejsto gdje je mogu postaviti je ovaj grad, samim tim nas pretvorivši u servisnu zonu te baze. Zato treba da se okupljamo ovdje i na drugim mjestima i pokazemo da se ne slazemo s tim", rekao je Đukić.

Pokret za neutralnost je nakon vrha Vrsute, u sklopu Marša neutralnosti, posjetio i barsku luku u kojoj se nalaze NATO brodovi i istakao transparent "Stop NATO radarima i bazama".

Bonus video: