DPS spreman na sporazum sa opozicijom

"Parlamentarni izbori su najvažniji politički događaj u Crnoj Gori u 2016. godini, koji treba da potvrdi političku stabilnost i demokratski kapacitet države i društva", navodi se u saopštenju DPS-a
312 pregleda 123 komentar(a)
Glavni odbor DPS, Foto: Filip Roganović
Glavni odbor DPS, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.03.2016. 21:01h

Glavni odbor Demokratske partije socijalista dao je podrška vrhu partije da u daljem parlamentarnom dijalogu obezbijedi uslove i ambijent koji će doprinijeti većem povjerenju u izborni proces, a samim tim i kredibilitetu izbornih rezultata, saopšteno je iz DPS-a nakon savršetka sjednice Glavnog odbora.

"Parlamentarni izbori su najvažniji politički događaj u Crnoj Gori u 2016. godini, koji treba da potvrdi političku stabilnost i demokratski kapacitet države i društva", navodi se u saopštenju DPS-a.

Demokratska partija socijalista je predložila brisanje dva sporna pitanja iz sporazuma o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora, i to ona vezana za odlaganje izbora u Tvitu i nadležnosti Specijalnog tužilaštva u izbornom procesu.

Demos, Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partija su saopštili da je na sporazum od 19. februara koji je bio razmatran na parlamentarnom dijalogu, DPS poštujući zahtijevani rok, dostavio modifikovane predloge 5 od 7 spornih pitanja iz pomenutog sporazuma.

"Glavni odbor Demokratske partije socijalista Crne Gore jednoglasno je podržao prijedlog Predsjedništva partije o zvaničnom raskidu koalicionog sporazuma sa Socijaldemokratskom partijom Crne Gore", navodi se u saopštenju DPS-a.

Dodaje se da je Glavni odbor izrazio zadovoljstvo što je Vlada, predvođena DPS-om, dobila povjerenje u Parlamentu i "dao joj punu podršku za nastavak svih aktivnosti u oblastima ekonomskog i demokratskog razvoja zemlje, u susret predstojećim parlamentarnim izborima i završetku mandata 40. Vlade Crne Gore".

"Glavni odbor Demokratske partije socijalista Crne Gore na večerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik DPS Milo Đukanović, izrazio je zadovoljstvo što je DPS-ova politika promocije euroatlantskih vrijednosti i reformi na tom planu doprinijela sticanju poziva za članstvo u NATO. Takođe, Glavni odbor je dao smjernice za nastavak daljih reformi i odgovornog odnosa u vođenju pristupnih pregovora, kako bi uskoro bio potpisan pristupni Protokol i stvoreni uslovi za početak procesa njegove ratifikacije, sa očekivanjem da bi na taj način Crna Gora u bliskoj budućnosti formalizovala svoje punopravno članstvo u NATO", navodi se između ostalog u saopštenju DPS-a.

Rakčević: DPS svjesna da bi bilo dobro da se sporazum potpiše

Gostujući na Atlas televiziji lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević potvrdio je da su "postojali neformalni kontakti posljednjih dana i da je DPS-a svjesna kao i oni da bi bilo dobro da se sporazum potpiše u narednom periodu", a da se zatim stvori pravni okvir za njegovo sprovođenje.

"Ambasade SAD i Evropske unije dale su usluge dobre volje ka demokratizaciji Crne Gore, odnosno da su pomogle u neformlalnim kontaktima između dijela opozicije i DPS-a", rekao je Rakčević.

Lider URE je potvrdio da ne postoji dogovor oko datuma odlaganja izbora u Tivtu, navodeći da je DPS spreman da to bude u junu, a da oni ne vide problem da lokalni izbori budu kada i parlamentarni.

Bonus video: