Đukanović: Nepouzdana identifikacija može dovesti do haosa

Đukanović je ocijenio da "nevjerovatno, morbidno, neodgovorno, neprofesionalno, zlonamjerno, neiskreno i skandalozno zvuče stavovi policijskih službenika, nekih analitičara i političara da je gotovo nevažno da li je lični dokument falsifikovan, ili se radi o originalu"
68 pregleda 20 komentar(a)
Milutin Đukanović, Jovan Vučurović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Milutin Đukanović, Jovan Vučurović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 18.03.2016. 19:49h

Nepouzdana identifikacija birača može dovesti do haosa na biračkim mjestima na dan izbora i do destabilizacije u državi, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

Funkcioner tog političkog saveza Milutin Đukanović kazao je da je u četvrtak saslušan u nikšićkom Centru bezbjednosti (CB) gdje je, kako je naveo, iznio svoje sumnje u vezi sa mogućim zloupotrebama uređaja za elektronsku identifikaciju birača.

On je na konferenciji za novinare negirao navode pojedinih medija da je službenicima policije rekao da »ne zna ništa o falsifikatima«, navodeći da im je dostavio dokument u kojem je nabrojao koje sve manipulacije mogu da se dese zbog uređaja koji ne može da prepozna originalni dokument.

"Saslušan sam jer su mi službenici koji su mi donijeli poziv saopštili da bi u MUP-u željeli da im dam neka obavještenja kako bi moglo doći do zloupotrebe ovih uređaja. Ja sam se zbog toga i pripremio, i ponio ovaj dokument da pročitam šta sve može da se desi", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ako bi uređaji ostali takvi kakvi jesu, to bi sigurno vodilo Crnu Goru u potpunu destabilizaciju na dan izbora.

"Službenici MUP-a u Nikšiću su bili vrlo korektni i zahvalili su se. Iščuđavali su se da uređaj može tako da prepozna ličnu karti, to za njih bilo zaista frapantno", kazao je Đukanović.

On je rekao da su predstavnici DF-a još prije mjesec jasno iznijeli sumnju u ispravnost uređaja za elektronsku identifikaciju birača.

"I čudili se kako niko nije provjerio da li taj uređaj razlikuje falsifikovana dokumenta od ispravnih. Niko nije reagovao, i sad se iščuđavaju zbog čega smo prije tri dana saopštili to što smo saopštili", kazao je Đukanović.

Kako je naveo, saopštenje Državne izborne komisije (DIK) najbolje govori o tome koliko su ostali subjekti bili upoznati sa tim.

Đukanović je podsjetio da su predstavnici MUP-a i DIK-a prije nekoliko dana saopštili da je sistem za glasanje potpuno spreman i da elektronska identifikacija birača radi besprekorno.

"Postavlja se pitanje zbog čega je onda DIK prije dva dana tražio objašnjenje od MUP-a koje sve zloupotrebe mogu da se dešavaju", kazao je on.

Đukanović je upitao analitičare i predstavnike nevladinih organizacija, koji su kazali da su već prilikom rada Radne grupe znali da uređaj za elektronsku identifikaciju birača ne može da raspozna originalna od falsifikovanih dokumenata, zašto o tome nijesu obavijestili javnost.

Prema njegovim riječima, ako je i MUP znao za to, bilo je elementarno pristojno da upozna javnost.

"Ali, očigledno je da se ovdje radi o planiranoj sistematskoj krađi koja je, na njihovu žalost, a na našu sreću, otkrivena na vrijeme", kazao je Đukanović.

On je negirao tvrdnje MUP-a da su predstavnici DF-a ranije znali šta uređaj može da radi, i nazvao ih drskim i netačnim.

"Mi smo izražavali sumnju, ali smo prvi put, prije nekoliko dana u Tivtu, mogli da pristupimo tom uređaju. Zbog čega predstavnici ostalih političkih partija i NVO nijesu izvršili kontrolu tog uređaja, to je već pitanje za njih", naveo je Đukanović.

On je upozorio da su brojni načini zloupotreba nepouzdane identifikacije birača, »pogotovu iz razloga što se u biračkom spisku nalazi gotovo 100 hiljada spornih birača«.

"Sa nepouzdanom identifikacijom birača može da dođe do haosa na biračkim mjestima na dan izbora", naglasio je Đukanović.

On je ocijenio da "nevjerovatno, morbidno, neodgovorno, neprofesionalno, zlonamjerno, neiskreno i skandalozno zvuče stavovi policijskih službenika, nekih analitičara i političara da je gotovo nevažno da li je lični dokument falsifikovan, ili se radi o originalu".

"Elementarni uslov za održavanje izbora je da identifikacija birača mora da bude nesporna, i da se ničim ne može dovesti u sumnju. Elektronska identifikacija birača implementirana na ovakav način sigurno to ne obezbjeđuje, već stvara preduslove za veliku izbornu prevaru i krađu", zaključio je Đukanović.

Bonus video: