Igranje sa našim pravima je prevazišlo politički revanšizam

Iz Tužilaštva su “Vijestima“ potvrdili da su od početka godine podnesene četiri krivične prijave zbog krivičnog djela - povreda prava iz rada, protiv određenih osoba zaposlenih u Opštini Rožaje
4 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2016. 18:37h

Nekoliko otpuštenih radnika rožajske Opštine iz DPS-a, podnijeli su Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) krivične prijave protiv tamošnje uprave i nekoliko javnih preduzeća i ustanova, zbog navodnog kršenja prava iz radnih odnosa.

Oni navode da je “ igranje ” sa njihovim pravima “prevazišlo politički revanšizam i ušlo u zonu krivične odgovornosti“.

Iz Tužilaštva su “Vijestima“ potvrdili da su od početka godine podnesene četiri krivične prijave zbog krivičnog djela - povreda prava iz rada, protiv određenih osoba zaposlenih u Opštini Rožaje.

“Postupak se nalazi u fazi izviđaja zbog čega vam ne možemo dati više informacija”.

Iz Opštine, na čijem čelu je Ejup Nurković, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Po dolasku nove BS-SDP vlasti u Rožajama, u septembru 2014. godine, otpušteno je više od 30 članova DPS-a.

“Dio njih je u međuvremenu prešao u BS, nakon čega su vraćeni na posao. Nas desetak koji nijesmo pristali na to i nijesmo poklekli pred različitim pritiscima, angažovali smo advokata i upali u pravnu agoniju koja traje oko godinu i po“, rekao je “Vijestima“ jedan od otpuštenih radnika koji nije želio da mu se pominje ime, kako ne bi bio doveden u “još težu situaciju”.

Nakon što su, kako tvrde, potrošili prethodne pravne mogućnosti, “tokom kojih su maksimalno kršena njihova prava, što je i predmet krivičnih prijava“, otpušteni su podnijeli tužbu Upravnom sudu.

Sud je prije oko mjesec presudio da su rješenja o otkazima nezakonita i naložio poslodavcima da donesu nova, zakonita.

Umjesto toga, bivši radnici su nedavno dobili “obavještenja“ da su se izvjestan period nalazili u faktičkom radu, nakon čega je prestala potreba za njihovim daljim angažovanjem.

Faktičkim radom se smatra rad bez pravnog osnova, odnosno bez ugovora o radu, tokom kojeg se zaposlenima ne uplaćiju doprinosi.

“A mi smo svi imali ugovore o radu, čak i na neodređeno radno vrijeme, uredno primali zarade i imali izmirene doprinose, zbog čega ni u kom slučaju ne može biti riječi o faktičkom radu. Nejasno je šta je obavještenjima planirano da se postigne, a još nevjerovatnije da ona, mimo zakona, imaju i pravnu pouku kojom se upućujemo na parnični postupak kod Osnovnog suda u Rožajama. Mi samo tražimo da oni ispoštuju presude Upravnog suda, a o daljim koracima će odlučiti naš advokat, a ne oni“, rekao je radnik.

“Kupuju vrijeme nebuloznim obavještenjima”

Otpušteni radnici kažu da je zakon na njihovoj strani i da bivši poslodavci samo kupuju vrijeme “nebuloznim obavještenjima i postupcima“.

“Očigledno je da nipodištavaju i sud i nas. U međuvremenu pokušavaju da nas privole da se priklonimo njihovim redovima, kako bismo ostvarili ono što nas po zakonu sljeduje. Umjesto da prestupe po presudama, šalju nas kod potpredsjednika Vlade i predsjednika BS Rafeta Husovića da sa njim pregovaramo. Kao da žele da kažu da su on i BS iznad zakona, u šta mi ne želimo da vjerujemo“, rekao je sagovornik “Vijesti“.

Galerija

Bonus video: