Demos, URA i SDP: DPS tražio brisanje dva sporna pitanja

O tom papiru bi trebalo da se izjasne lideri Demosa, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA, koji su do sada najaktivnije učestvovali u pregovorima, ali nije jasno kada će to uraditi
88 pregleda 0 komentar(a)
Glavni odbor DPS, Foto: Savo Prelević
Glavni odbor DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.03.2016. 14:11h

Demokratska partija socijalista je predložila brisanje dva sporna pitanja iz sporazuma o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora, i to ona vezana za odlaganje izbora u Tvitu i nadležnosti Specijalnog tužilaštva u izbornom procesu.

Demos, Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partija su saopštili da je na sporazum od 19. februara koji je bio razmatran na parlamentarnom dijalogu, DPS poštujući zahtijevani rok, dostavio modifikovane predloge 5 od 7 spornih pitanja iz pomenutog sporazuma.

"Dva sporna pitanja; odlaganje izbora u Tivtu i nadležnosti Specijalnog tužilaštva u izbornom procesu, DPS nije tretirao, odnosno, predložio je brisanje. DEMOS, SDP i URA napravili su osvrt na predložene modifikacije vjerujući da su u njima neophodna dalja preciziranja kako bi se ostalo na liniji naših zahtjeva za organizaciju fer i demokratskih izbora, posebno u dijelu Javnog servisa. URA, DEMOS i SDP zahtijevaju da i dva izostavljena pitanja budu sastavni dio eventualnog i konačnog odgovora. Istovremeno, SDP, DEMOS I URA, zajednički ocjenjuju, a imajući u vidu značaj društvenog konsenzusa za organizaciju fer i demokratskih izbora i vraćanje povjerenja u izborni proces, da je protok vremena od prekida dijaloga, u minulih mjesec dana, dodatno zaoštrio političku situaciju", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Demokratska partija socijalista dostavila je ranije dijelu opozicije najnoviju verziju svog predloga sporazuma o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora, saznaju "Vijesti".

Riječ je o posljednjoj verziji predloga sporazuma, koji je u neformalnim kontaktima dvije strane nekoliko puta mijenjao sadržinu u vezi sa nekoliko spornih tačaka od prekida parlamentarnog dijaloga prošlog mjeseca.

Sjednica glavnog odbora DPS, koji bi trebalo da raspravlja o ovoj temi, zakazana je za danas u 17 sati.

Danas ističe rok koji su lideri tri stranke prošle sedmice dali DPS-u da se izjasni o spornim tačkama iz njihovog predloga sporazuma, koje DPS nije prihvatio, i zbog čega je dijalog prekinut.

Potpredsjednik Vlade i zamjenik šefa DPS-a Duško Marković saopštio je prije nekoliko dana nakon razgovora sa njemačkom ambasadorkom Gudrun Štajnaker da su Vlada i njegova stranka otvorene da u granicama Ustava, zakona i dobre političke prakse razmotre nekoliko spornih pitanja, kako bi sa opozicijom potpisali sporazum o sprovođenju fer izbora.

"Vijesti" su ranije objavile da predstavnici najuticajnih ambasada u Crnoj Gori pokušavaju da pomognu da se postigne saglasnost oko sporazuma o održavanju demokratskih izbora i to posredovanje je učestalo posljednjih dana.

Među najspornijim pitanjima ranije su bila kontrola zapošljavanja i finansija u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, odlaganje lokalnih izbora u Tivtu, profesionalizacija RTCG-a i funkcija generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: