SDP: Predata inicijativa za kontrolno saslušanje Gvozdenovića

Oni dodaju da je saslušanje Gvozdenovića bitno i zbog izjava koje je davao prije, tokom i po završetku procesa potpisivanja Aneksa
10 komentar(a)
budvanska marina, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
budvanska marina, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.03.2016. 11:05h

Poslanici Socijaldemokratske partije Raško Konjević, Draginja Vuksanović i Izet Bralić, predali su danas u skupštinsku proceduru inicijativu za kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa validnošću izdate garancije za završetak radova na hotelu “As” u Perazića Dolu, saopšteno je iz SDP-a.

Iz SDP-a je saopšteno da je inicijativa upućena skupštinskim odborima za turizam (poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje) i ekonomiju (finansije i budžet) i njihovim predsjednicima Predragu Sekuliću i Aleksandru Damjanoviću kako bi se na zajedničkoj sjednicu dva odbora izvršilo kontrolno saslušanje ministra Gvozdenovića.

"Kao što smo i ranije najavili, razlog za pokretanje ove incijative vidimo u pravnom poslu kojim je ministarstvo na čijem je čelu Gvozdenović po zaključcima Vlade iz 2013 godine, 17-tog februara 2014. godine potpisalo aneks ugovora sa kompanijom Nega turs (i firmom osnivačem), koja je kupila hotel “As” od HG "Budvanska rivijera” 2002 godine. Jedan od najbitnijih elemenata u odlučivanju za prihvatanje tog Aneksa ugovora je bila bankarska garancija naplativa na prvi poziv u iznosu od 3.000.000 eura, kojom je investitor garantovao državi da će do 1.decembra 2015. godine uložiti nekoliko desetina miliona eura u završetak objekta. Kako je bilo očigledno da se radi o investitoru koji preko deceniju nije bio u stanju da ispuni preuzete obaveze, Gvozdenović i njegovi saradnici su morali da obrate posebnu pažnju na validnost izdate garancije. Upravo je ta garancija, dostavljena Vladi, poslužila kao jedan od osnova za davanje dodatnih rokova investitoru za završetak poslova, a svjedoci smo da na hotelu nije urađeno skoro ništa preko dvije godine", navodi se u saopštenju SDP-a.

Oni dodaju da je saslušanje Gvozdenovića bitno i zbog izjava koje je davao prije, tokom i po završetku procesa potpisivanja Aneksa.

"Tako je početkom 2015-te izjavio da je “investitor dao čvrste finansijske garancije da će nastaviti realizaciju i da će se u toku januara i februara (2015. godine) obaviti kontrola”. Zbog moguće štete po državu koja, recimo, značajno prevazilazi iznos budžeta Nacionalne turističke organizacije ili skoro polovinu budžeta samog ministarstva, smatramo nužnim da ministar Gvozdenović u najkraćem mogućem roku da odgovore na pitanja vezana na ovu, očigledno, neupsješnu privatizaciju - validnost izdatih garancija, postupak njihove provjere, kao i nadzor nad izvršenjem preuzetih obaveza od strane investitora. Utvrđivanjem svih elemenata u ovom slučaju razjasniće se da li je bilo povreda zakonske regulative i da li su ministar Gvozdenović i nadležni državni organi vodili računa o zaštiti državne imovine", zaključeno je iz SDP-a.

Bonus video: