Marković: Vlada i DPS spremni da razmotre sporna pitanja

Marković je ocijenio da je Vlada, kroz suštinski dijalog sa opozicijom, učinila snažan iskorak radi stvaranja uslova za puni legitimitet izbornog procesa koji će uslijediti
17 komentar(a)
Duško Marković, Elizabet Štajnaker, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Elizabet Štajnaker, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.03.2016. 18:38h

Vlada i Demokratska partija socijalista (DPS) otvorene su da u granicama Ustava, zakona i dobre političke prakse razmotre nekoliko spornih pitanja, kako bi sa opozicijom potpisali sporazum o sprovođenju fer izbora, poručio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković. On je danas razgovarao sa ambasadorkom Njemačke u Podgorici, Elizabet Gudrun Štajnaker. Marković je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću, ukazao na odlučnost Vlade i DPS, kao njenog najvećeg konstituenta, da kroz aktuelnu ponudu umanji distancu između vlasti i opozicije. Prema njegovim riječima, dijapazon od sedam ponuđenih mjesta u Vladi, i više desetina po dubini državne i lokalne uprave, kao i prisustvo u organima upravljanja javnih preduzeća – predstavljaju nesumnjivu garanciju da oni žele da otklone svaku sumnju u pripremu izbornog procesa.

Štajnaker je, kako je saopšteno, kazala da Njemačka posvećeno analizira sve aspekte započetog političkog dijaloga u Crnoj Gori

„Otvoreni smo da u granicama Ustava, zakona i dobre političke prakse razmotrimo još nekoliko spornih pitanja, kako bismo dodatno otvorili prostor za zaključenje sporazuma“, poručio je Marković. On je ocijenio da je Vlada, kroz suštinski dijalog sa opozicijom, učinila snažan iskorak radi stvaranja uslova za puni legitimitet izbornog procesa koji će uslijediti. „Uspješan dogovor kojem težimo je nova politička vrijednost, i očekujem da će to biti prepoznatljiv impuls za buduću političku praksu u Crnoj Gori“, smatra Marković. On je kazao da je uvjeren da će, ukoliko se sporazum potpiše, naredni period potvrditi da se radi o modelu otvorenih vrata za rješavanje najvažnijih državnih pitanja iz širokog dijapazona njenih potreba, uz učešće demokratske opozicije kad god je to legitimna potreba Crne Gore. Štajnaker je, kako je saopšteno, kazala da Njemačka posvećeno analizira sve aspekte započetog političkog dijaloga u Crnoj Gori, i da je zainteresovana za postizanje sporazuma između vlasti i opozicije. „Ambasadorka Štajnaker je saglasna da bi potpisivanje sporazuma bilo značajno i sa stanovišta NATO i EU integracija, jer bi se taj čin odrazio kao demokratski iskorak kako vlasti, tako i opozicije“, kaže se u saopštenju.

Ona je, kako se navodi, ohrabrila dalji rad onih aktera političkog dijaloga kod kojih je evidentan konstruktivni pristup. „Sagovornici su ocijenili i da dvije države imaju odlične bilateralne odnose, te da će se jačanju saradnje u ekonomskoj i privrednoj sferi u budućnosti posvetiti dopunska pažnja“, zaključuje se u saopštenju.

NOVA: Štajnaker da prestane da se miješa

Nova srpska demokratija pozvala je ambasadorku SR Njemačke Gudrun Štajnaker da, kako navode iz stranke, "prestane sa brutalnim miješanjem u unutrašnje stvari Crne Gore".

"Politika diktata, koju ona nameće marionetskom režimu Mila Đukanovića i dijelu opozicije o potpisivanju nekakvog sporazuma vlasti i opozicije kojim bi se ubrzale NATO integracije, nije prihvatljiva nigdje gdje postoji normalna i pristojna komunikacija među državama. Da se ovako nešto desi u Berlinu, odnosno da ambasada neke veće države diktira politiku Njemačkoj, taj ambasador bi, od strane svih učesnika političkog života, automatski bio makar upozoren da to ne radi. Nažalost, pojedinci iz crnogorskog režima su ucijenjeni dokazima o teškim kriminalnim radnjama, tako da se oni ne mogu ponašati odgovorno i državnički kao drugi evropski političari koji drže do dostojanstva svoje zemlje, i zato su spremni na svako poniženje", navodi se u saopštenju Jovana Vučurovića, portparola Nove srpske demokratije.

Vučurović dodaje da je Crnoj Gori danas najpotrebnija sloboda, "kao i uspostavljanje visokih demokratskih standarda, poput onih koji važe u državi iz koje dolazi ambasadorka Štajnaker, a koji su preduslov za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"Najveći doprinos koji ona lično može dati ovoj borbi je dostavljanje dokumentacije specijalnom državnom tužiocu vezano za privatizaciju Telekoma CG, a njen današnji sagovornik je, kao bivši šef tajne policije, itekako dobro upućen u sve radnje vezane za ovu ,,privatizaciju''. U SAD je dokazano i utvrđeno da je kompanija Dojče telekom platila 7, 35 miliona evra funkcionerima Vlade CG i sa njima povezanim licima, kako bi po cijeni znatno nižoj od tržišne direktno preuzela crnogorski Telekom. Ako je ambasada SR Njemačke stvarni prijatelj građana Crne Gore, kao što se predstavlja, onda nam najbolje to prijateljstvo mogu pokazati dostavljanjem podataka o ovoj korupciji, kako bi što prije bili procesuirani kriminalci iz crnogorskog režima koji su oštetili građane ove zemlje. Sve druge priče i naklapanja o NATO savezu, opšta mjesta o demokratskim standardima, naglašavanje navodnih dobrih ocjena u borbi protiv kriminala i korupcije, samo su dimna zavjesa i otvorena podrška korumpiranom režimu", zaključuje se.

Bonus video: