DF: Uređaj prepoznao birača čiji su podaci bili na lažnom dokumentu

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević rekao je da bi Specijalno tužilaštvo već danas trebalo da istraži rad DPS-a, da odgovornost ne može da izbjegne ni EU, te da šef Delegacije EU Mitja Drobnič o ovome treba da izvjesti Brisel
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2016. 13:52h

Uređaji za elektronsku identifikaciju birača ne mogu da prepoznaju falsifikovana dokumenta, saopštili su iz Demokratskog fronta. Iz tog političkog saveza su, na konferenciji za novinare, kazali da se radi o dramatičnoj činjenici koja, kako su naveli, dokazuje da je aktuelna vlast suspendovala Ustav i zakone Crne Gore. Funkcioner DF-a Milutin Đukanović kazao je da je juče u Tivtu, običnom plastičnom karticom na kojoj su bili kopirani podaci sa nečije lične karte, testirao uređaj za elektronsku identifikaciju birača, i da on nije registrovao da se radi o falsifikatu.

DF osujetio novu izbornu krađu DPS-a

Snimak koji dokazuje da je uređaj za elektronsku identifikaciju birača samo dio mehanizma za izbornu krađu koju režim planira na narednim izborima. Lična karta je falš sa smajlijem (sunce sa sunčanim naočarima), a uređaj izbacuje fotografiju i podatke fizičkog lica. Dakle, kroz njega može da prođe i grubi falsifikat dokumenta.

Posted by Sloboda Traži Ljude on Tuesday, March 15, 2016

„Kroz taj uređaj može da prođe i grubi falsifikat“, tvrdi Đukanović. On je podsjetio da je elementarna funkcija tih uređaja da razlikuju originalni lični dokument od falsifikata.

„Znači, ono što je trebalo da bude suština elektronske identifikacije birača, pretvorilo se u svoju suprotnost“, kazao je Đukanović. Prema njegovim riječima, bilo gdje u Crnoj Gori može se nabaviti obrazac koji košta pet centi, i štampač u boji za 20 EUR "što je dovoljno da se napravi grubi falsifikat koji može da prođe kroz uređaj". „Na ovaj način je aktuelna vlast, odnosno Demokratska partija socijalista (DPS), u potpunosti i na brutalan način urušila kompletan izborni proces“, naglasio je Đukanović. On je rekao da situaciju smatra izuzetno dramatičnom. „I ranije sam imao sumnje, ali sam se juče uvjerio da je ona ispravna, i da neko želi na taj način da pokrade izbore i da poništi izbornu volju. Ovo je pravi pokušaj državnog udara“, smatra Đukanović. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da se radi o krunskom dokazu da je „aktuelni režim odavno suspendovao Ustav i zakone“. „I da je ključni motiv za to da na nekim projektovanim izborima, krađom, pritiscima, ucjenama i falsifikatima, nelegitimno i protivustavno zadrži vlast, jer im ta vlast garantuje slobodu i zaštitu opljačkanog kapitala“, smatra Medojević.

On je kazao da je ista politička kriza u Makedoniji, i da je nakon formiranja prelazne vlade u toj državi otkriven pult za falsifikovanje ličnih karata, kao i da je preko 20 hiljada falsifikovanih dokumenata bilo u opticaju na izborima. „Očigledno je da se i ovdje radi o organizovanom i sistemskom djelovanju jedne organizacije koju mi zovemo DPS, i specijalni državni tužilac bi već danas trebalo da se pozabavi time“, kazao je Medojević. On je rekao da odgovornost ne može da izbjegne ni Evropska unija. „I Ambasador (Mitja) Drobnič bi već danas morao da izvijesti Brisel da nakon ovih dokaza izborni proces u Crnoj Gori nije regularan“, smatra Medojević. On je kazao da su njihove kolege iz opozicije „da li iz neznanja ili nedovoljne upućenosti u informatičke mogućnosti zloupotrebe tog sistema, propustile da to registruju, i prihvatile da učestvuju u dijalogu koji je unaprijed osuđen na propast“. Lider Nove Srpske demokratije, Andrija Mandić, kazao je da je ideja DF-a, kada su predložili elektronsku identifikaciju birača, bila da se spriječi falsifikovanje ličnih karata koje je, kako tvrdi, režim koristio ne samo na referendumu, nego i na svim izborima. „A dobili smo mnogo veću mogućnost da grubi falsifikati mogu da budu upotrebljivi i da služe za legitimisanje glasača na dan izbora“, kazao je Mandić. Kako je naveo, radi se o mnogo većem skandalu od afere Snimak. „DF je raskrinkao mogućnost teške zloupotrebe na narednim parlamentarnim izborima, ima pravo da uzbuni javnost i želi da obavijesti sve učesnike političkog života u Crnoj Gori da pod ovakvim uslovima nema regularnih izbora u Crnoj Gori“, naglasio je Mandić. On je ocijenio da se radi o najvećem skandalu od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori. „Ovo je najveći skandal otkako se organizuju izbori, pogotovu što je uložen veliki novac. Potrošili smo ogromnu energiju usaglašavajući izborne zakone da zaustavimo falsifikovanje dokumenata, i na kraju, poslije toliko vremena, dobili ovo, da može na grublji način da se falsifikuje lična karta“, naveo je Mandić. On je naglasio da elektronski uređaj za identifikaciju birača nije bio tako zamišljen, niti propisan zakonom. „Ideja je bila da se zaustavi falsifikovanje, a ovdje se podstiče. Skandal neviđenih razmjera, za ovo mora da se odgovara", poručio je Mandić. Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da, nakon najnovijih dokaza o projektovanoj izbornoj krađi, može samo da konstatuje da je Crna Gora duboko zagazila u vanredno stanje. „Nalazimo se u jednoj veoma dramatičnoj situaciji u kojoj su Ustav i zakoni ove države suspendovani od DPS-a“, smatra Knežević. On je apelovao na sve istinske opozicione subjekte i društvene snage koje žele da štite Ustav i zakon da zajedno sa DF-om pripreme adekvatan odgovor vlasti.

Galerija

Bonus video: