Delegacija EU o "duplim standardima": Vi niste kao Makedonija

EU ima dvostruke standarde prema Crnoj Gori i Makedoniji, smatraju u Savezu konzervativaca i reformista
58 komentar(a)
Parlamentarni dijalog, Foto: Savo Prelević
Parlamentarni dijalog, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2016. 06:26h

Država Crna Gora je pokazala kapacitet za politički dijalog, poručeno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori nakon optužbi Saveza evropskih konzervativaca i reformista (AECR) da EU ima dvostruke standarde prema Crnoj Gori i Makedoniji.

“Tokom političke krize u Makedoniji u proljeće 2015, institucije EU su tražile da budu politički posrednik time što su podržale masovne proteste u Skoplju i bojkot makedonskog parlamenta. U tom periodu, EU je čak zahtijevala ostavku premijera Nikole Gruevskog”, navodi se u saopštenju AECR, čiji je član Pokret za promjene.

Međutim, navode u AECR-u, EU se ponašala potpuno drugačije prema Crnoj Gori tokom političke krize.

“U slučaju Crne Gore, EU je odbila da bude posrednik, indirektno podržala režim na vlasti i marginalizaciju političke opozicije”, stoji u dokumentu konzervativaca.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori su naveli da je država pokazala kapacitet za politički dijalog, te da očekuju da se dijalog između Vlade i opozicije nastavi i da se pronađu neophodni kompromisi.

“Ključno je u ovom trenutku da Crna Gora obezbijedi potpunu primjenu izbornog zakonodavstva na svim predstojećim izborima, i da se sve njene institucije usredsrijede na obezbjeđivanje vidljivih rezultata na području vladavine prava”, navodi se u odgovoru Delegacije na pitanja zašto, između ostalog, Evropska unija nije odreagovala jednako kao u slučaju Makedonije.

SDP, URA i Demos su postavili rok do petka 18. marta DPS-u da prihvati sedam zahtjeva parlamentarne opozicije koji se odnose na stvaranje ambijenta za održavanje fer i slobodnih izora u Crnoj Gori.

Bonus video: