DPS Tivat raskinula koaliciju: "SDP se ponaša ucjenjivački"

Predsjednik Skupštine opštine Tivat Krsto Bošković (SDP) je "Vijestima" danas kazao da će, bez obzira na najnoviji odluku DPS, sjendica SO zakazana za četvrtak, biti održana
93 pregleda 17 komentar(a)
Ivan Novosel, Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Krsto Bošković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.03.2016. 17:05h

Koalicija DPS-SDP u Tivtu više ne postoji, saopštio je danas predsjednik OO DPS Tivat Siniša Kusovac.

Prema njegovim riječima, predsjednik Skupštine opštine Tivat Krsto Bošković koji je i lider tivatske SDP je "ucjenjivački i bez konsultacija sa koalicionim partnerom i predsjednikom Opštine (Ivanom Novoselom - DPS) zakazao čak dvije sjednice uoči samih izbora, 17. marta i 8. aprila, što predstavlja svojevrsno pravno i političko nasilje".

"Posebno ako se ima u vidu da je Bošković potpuno ignorisao sugestije predsjednika Opštine prilikom formulisanja dnevnog reda sjednica SO, jasno je da je riječ o još jednom pokušaju SDP-a da, nesrazmjerno svojoj političkoj snazi, sprovodi isključivo svoje odluke i produži svoj opstanak u dijelu vlasti", saopštio je Kusovac dodajući da DPS "kao najsnažnija partija, neće dozvoliti bilo kakve opstrukcije u funkcionisanju sadašnje lokalne uprave".

"Takođe, SDP je ovakvim ucjenjivačkim ponašanjem sama sebe eliminisala iz bilo kakve mogućnosti za učešće u budućoj lokalnoj vlasti u Tivtu, koju će sigurno, kao i do sada, predvoditi DPS", poručio je Kusovac.

Krsto Bošković je "Vijestima" danas kazao da će, bez obzira na najnoviji odluku DPS, sjendica SO zakazana za četvrtak, biti održana.

"Po zakonu, tivatski parlament morao je da do lokalnih izbora zakazanih za 17. april, zasjeda najmanje jednom, jer se 28.marta navršavaju tri mjeseca od održavanja posljednje sjednice SO. Uz to, po programu rada SO, a i po zakonu o lokalnoj upravi, parlament najkasnije do kraja prvog kvartala godine mora razmatrati izvještaj o radu gradonačelnika i ostvarivanju funkcija lokalne uprave za prethodnu godinu", kazao je Bošković dodajući da je sve to prošle nedjelje dogovoreno na međustranačkom sastanku i da se sa time složio i predstavnik DPS.

Po njegovim riječima, upravo je predstavnik DPS inicirao da se umjesto jedne, do izbora 17.aprila održe dvije sjednice SO jer se nakupilo dosta materijala o kojem se parlament mora izjašnjavati.

U međuvremenu, gradonačelnik Novosel zatražio je da se "za poslije izbora" odgodi rasprava o njegovom izvještaju o radu, formalizovanje smjene Rada Popovića (DPS) sa mjesta direktora Komunalnog preduzeća, kao i riješavanja statusa ukupno 12 odbornika vladajuće DPS-SDP većine koji su u konfliktu interesa jer su istovremeno i članovi organa upravljanja lokalnih preduzeća i ustanova.

Bošković na to na današnjem sastanku sa Novoselom, nije pristao, pa je uslijedila ekpresna reakcija čelnika lokalnog DPS, da jednostrano raskinu koaliciju koja Tivtom upravlja već 15-tak godina.

Bošković se nije želio izjašnjavati hoće li SDP sada podržati inicijativu Demokratske Crne Gore o izglasavanju nepovjerenja Novoselu.

"Ta inicijativa koju formalno potpisima mora podržati 11 odbornika, još nije došla u skupštinsku procedure. O tom – potom", kazao je Bošković dodajući da će danas zasijedati Predsjedništvo OO SDP Tivat nakon čega će javnost obavijestiti o daljim potezima te stranke.

Bonus video: