Vujović: Odgađanje izbora u Tivtu opasan presedan

Vujović smatra da treba ukinuti političku kontrolu nad Agencijom za borbu protiv korupcije i da treba smanjiti uticaj partija u odlučivanju u Državnoj izbornoj komisiji (DIK)
82 pregleda 16 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2016. 11:56h

Odgađanje izbora u Tivtu bio bi opasan presedan, koji bi legitimisao pravo parlamentarne većine na nacionalnom nivou da produži mandat odbornicima u lokalnom parlamentu, čime se dugoročno otvara prostor za zloupotrebu takvog postupka, smatra analitičar Zlatko Vujović.

On je ocijenio da su lokalni izbori u Tivtu odlična prilika za sve izborne aktere da testiraju izborna pravila, novi sistem elektronske identifikacije birača, ali i svoju partijsku infrastrukturu, odnosno da provjere kako partija stoji na terenu.

Kako je rekao, logično bi bilo da svima odgovara da imaju generalnu probu prije nego da im se greške dešavaju na parlamentarnim izborima.

„Odlaganje lokalnih izbora u Tivtu, kojim bi mandat odbornicima bio produžen van okvira od četiri godine na koje su ih birali građani, značilo bi uvođenje opasnog presedana koji bi legitimisao pravo parlamentarne većine na nacionalnom nivou da može produžavati mandat odbornicima na lokalnom nivou“, kazao je Vujović agenciji MINA.

Ovim bi se, kako je naveo, uvela praksa da se može mijenjati pravni okvir retroaktivno. „Ne treba nikako zaboraviti da su građani izabrali odbornike na četiri godine, te da je upitno ko to može mijenjati takvu odluku građana“.

„U slučaju usvajanja takvog rješenja, nakon isticanja četiri godine na koje su ih građani izabrali, dalji mandate tih odbornika ne bi izvirali iz volje građana Tivta već poslanika crnogorske Skupštine. Koga bi onda oni predstavljali – crnogorske poslanike koji su im „darivali produžetak mandata“ ili građane Tivta“, pitao je Vujović.

Prema njegovim riječima, takvo postupanje bi predstavljalo pogrešan potez kojim bi značajno bilo urušen sistem predstavničke demokratije.

„Eventualnom takvom odlukom crnogorske Skupštine bi se dramatično narušio princip vladavine prava, te uvela pravna nesigurnost. Koliko to sada može zvučati opoziciji kao dobra solucija dugoročno otvara prostor za zloupotrebu ovakvog postupka“, rekao je Vujović.

Kako je kazao, bojkot izbora bi za neke partije imao smisla samo ako očekuju dramatično lošije rezultate na izborima u Tivtu, nego što im istraživanja daju na nacionalnom nivou.

„Bojkot opozicije ima smisla samo ako je jedinstvena u tome, što je teško očekivati jer neke partije uveliko vode predizbornu kampanju. Djelimičan bojkot opozicije bi mogao biti veoma loš za one koji bojkotuju, dok bi oni koji učestvuju mogli dobiti prednost u odnosu na ostale“, smatra Vujović.

Bojkot Socijaldemokratske partije (SDP) bi, kako je rekao, učinio njihove birače lakim plijenom Socijaldemokrata, slično sa Socijalističkom narodnom partijom i Demokratama, odnosno DEMOS-om i Demokratskim frontom.

„Stoga je prilikom procjene odluke potrebno sagledati više dimenzija, jer je previše nepoznatih“, dodao je Vujović.

On smatra i da odgađanje glasanja o povjerenju predsjedniku Skupštine služi Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da odgađa pregovore.

Vujović je kazao da se iz Brisela mogu čuti jasne poruke i vlastima i opoziciji da se nastave pregovori i dođe do sporazuma vlasti i dijela opozicije. „Vidljivo je oklijevanje i jedne i druge strane koje traže u sivoj zoni šanse za neke svoje poteze“.

„Vrijeme radi za DPS, čega su oni svjesni te ne žure sa nastavkom, koristeći vrijeme da smijene Ranka Krivokapića sa jedne, a sa druge pažljivo šaljući poruke međunarodnoj javnosti da problema nema na njihovoj strani“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, opozicija se uplela u zahtjev da na čelu Skupštine ostane lider SDP-a, što prilično slabi njihovu poziciju i otvara širok manevarski prostor za DPS.

Izjave DPS-ovih saveznika, dodao je Vujović, govore tome u prilog. „Odlaganje glasanja o povjerenju predsjedniku Skupštine služi DPS da odlaže pregovore. Opozicija bi trebalo da promijeni strategiju i preduzme inicijativu“.

„Opozicija treba da se fokusira na kvalitet zahtjeva, a ne na poziciju predsjednika parlamenta. Opozicija treba da istakne zahtjeve koji nemaju jednokratnu upotrebu, samo za ove izbore, već da budu u mogućnosti da na održiv način spriječe zloupotrebu državnih resursa i eventualnog izbornog procesa na dugi rok“, kazao je on.

Vujović smatra da treba ukinuti političku kontrolu nad Agencijom za borbu protiv korupcije i da treba smanjiti uticaj partija u odlučivanju u Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

„DIK umjesto da se ponaša kao neutralna administracija sve više se svodi na ono što je i bio najvećim dijelom svog postojanja – forum za isticanje partijskih interesa. Upravo te dvije institucije moraju biti postavljene kao nezavisne na dugi rok“, poručio je on.

Prema riječima Vujovića, za očekivati je da će neuspjeh direktnih pregovora vlasti i opozcije uticati na sve veću involviranost međunarodnih partnera, prije svega Evropske unije.

„Tako da DPS-u odgovara odugovlačenje do određene mjere, ali sa rizikom da internacionalizuje ovaj problem. Stoga je za očekivati da nakon smjene Krivokapića oni ubrzaju ovaj proces. Očigledno da u tome šansu traži i sam Krivokapić koristeći proceduralne mogućnosti da odlaže svoju smjenu“, kazao je on.

Kako smatra, kratko koršćenje ograničenja za zloupotrebe smanjuje njihov efekat, što ne odgovara opoziciji. „Tako da treba sačekati da se vidi ko će se bolje snaći u ovoj složenoj slagalici“.

Vujović je ocijenio da su optuživanja DPS-a i SDP-a bespredmetna, jer se i jedni i drugi uzdržavaju da pričaju o ozbiljnim pitanjima, o konkretnim slučajevima zloupotreba i kriminala i troše vrijeme javnosti tužbalicama.

„Ako se već žele baviti nekadašnjim koalicionim partnerima neka onda obavijeste državno tužilaštvo o konkretnim slučajevima zloupotreba“, rekao je on.

Bonus video: