DF Nikšić: Da li ima potrebe za novim zapošljavanjima u lokalnoj upravi

"Tražimo da se rukovodioci javnih preduzeća i organa lokalne i državne uprave izjasne koja su to radna mjesta. S razlogom se pitamo otkuda u godini izbora, u gradu u kojem je broj stanovnika za preko 6.000 manji nego prije deset godina, potreba za dodatnim "radom" u javnom sektoru"
18 komentar(a)
Arsenije Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Arsenije Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.03.2016. 15:05h

Opštinski odbori nikšićkog Pokreta za promjene i Demokratskog fronta pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo da ispita "okolnosti potrebe za novim zapošljavanjima u upravi, o opravdanosti novih, fiktivnih sistematizacija i ugovora o djelu ili radu na određeno vrijeme".

Oni tvrde da je od sredine januara stotine Nikšićana zatražilo ljekarsko uvjerenje o sposobnosti za rad i izvod iz krivične evidencije za istu namjenu iako skoro da nema nikakvih zvaničnih konkursa.

"Tražimo da se rukovodioci javnih preduzeća i organa lokalne i državne uprave izjasne koja su to radna mjesta. S razlogom se pitamo otkuda u godini izbora, u gradu u kojem je broj stanovnika za preko 6.000 manji nego prije deset godina, potreba za dodatnim "radom" u javnom sektoru? Građani Niksića su već dva puta platili "otpremnine" radnicima lokalne administracije u cilju smanjenja broja zaposlenih u upravi i približavanju ka EU standardima", navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Arsenije Lalatović, odbornik DF-a iz redova PzP-a.

On tvrdi da Nikšićani plaćaju najskuplji porez u državi, a privrednici i ugostitelji iz grada pod Trebjesom dodatno plaćaju tzv. "izlaz na javnu površinu" kako bi se DPS kadar primao platu i time se "kupio socijalni miir i čuvao bolesni pseudoekonomski sistem".

"Ovo je grad iz kojega se odlazi u jednom smjeru, zato tražimo da objasnite radi li se o stvarnim potrebama ili zapošljavanjima po satelitskom partijskom ključu. Možda ste otvorili neku fabriku za koju mi ne znamo? Da nije vaš turski partner možda modernizovao Željezaru, prema ugovoru i traži li još radnika", pitao je Lalatović.

On je pitao aktuelnu vlast da li je u Nikšić doveden neki ozbiljan investitor, da li je otvoreno neko radno mjesto u proizvodnji i zašto iole ozbiljni investitori u širokom luku zaobilaze grad pod Trebjesom.

"Možda ste bukvalno shvatili izgradnju zaobilaznice oko Nikšića. Ništa korisno nije urađeno za naš grad. I kolektor sa prečistačem otpadnih voda i sportski bazen Nikšićani su imali prije ravno trideset godina.Vi ste sve 'gospodo' uništili, a sad nam to prodajete kao svoj uspjeh", poručio je Lalatović.

Zbog toga Pokret za promjene i Demokratski front javno pozivaju tužilaštvo da od nadležnih državnih i lokalnih organa pribavi spisak slobodnih radnih mjesta i zvanično ga prezentuje javnosti.

"Ovako, kako sada stvari stoje, radna mjesta se za četiri ili za deset glasova prodaju po kuloarima, zavisno je li po Zoranovom ili po Vukičinom računu. Dakle, nema elementarnih preduslova za fer i demokratske izbore", zaključuje Lalatović.

Bonus video: