Kotor: SDP-u dosta mahinacija DPS-a sa preostalim resursima grada

OO SDP je sinoć u cilju riješavanja političke krize “cijeneći rezultate parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih i fer izbora, koji je pripremio model vlasti izbornog povjerenja na državnom nivou”, poziva sve parlamentarne političke subjekte u Opštini Kotor "na dogovor o “uspostavljanju vlasti izbornog povjerenja"
9 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.03.2016. 13:08h

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Kotor konstatovao je na sjednici koja je održana sinoć, da i u tom gradu, kao i na državnom novou, postoji politička kriza i pozvao sve aktere kotoske političke scene da naprave lokalnu “vlast izbornog povjerenja”.

Opozicija u Kotoru prošle je sedmice pozvala SDP da izaše iz lokalne vlasti koju stranka Rankra Krivokapića čini sa DPS, LP I HGI, te da sa opozicijom napravi novu većinu koja bi gradom upravljala do termina za redovne lokalne izbore na jesen ove godine. To SDP nije prihvatila.

OO SDP je sinoć u cilju riješavanja političke krize “cijeneći rezultate parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih i fer izbora, koji je pripremio model vlasti izbornog povjerenja na državnom nivou”, poziva sve parlamentarne političke subjekte u Opštini Kotor "na dogovor o “uspostavljanju vlasti izbornog povjerenja".

"Vlast izbornog povjerenja podrazumijeva učešće svih parlamentarnih političkih subjekata u efektivnoj kontroli upotrebe opštinskih resursa, finansijskih sredstava i zapošljavanja, u skladu sa zakonima i drugim aktima, koji bi bili usvojeni kao rezultat dogovora. U cilju obezbjeđivanja pravnih i političkih garancija za sporazum o vlasti izbornog povjerenja podrazumijeva se da će dogovor političkih subjekata obuhvatiti i pitanje izbornih funkcija u Opštini Kotor", navodi se u zaključcima sa sjednice OO SDP Kotora.

Ta stranka prethodno je na Predsjedništvu svog OO konstatovala da je “u posljednjih godinu dana u Kotoru veoma izražena pojava da se agresivno i beskrupulozno stvaraju uslovi za bogaćenje raznih tajkunskih lobija”.

Oni su prozvali lokalnog partnera DPS da pokušava prodati najveći preostali provredni resurs grada – Luku Kotor, izvožđaču radova na gradnji sportske hale u Rakitama onmogućiti “ekstraprofit koji se mjeri stotinama a možda i milionima eura”, “po želji tajkuna oduzeti Kotoranima vjekovna pijaca Markat i on staviti u službu enormnog punjenja nečijih džepova”, te Opština Kotor zadužiti za milion eura kako bi kupila poslovne prostore i magacine kompanije „Jugopetrol” u Šljakarima, a koje se prethodno odselila iz Kotora u Podgorica uprkos protivljenju žitelja tog grada.

"Hitno riješavanje ovih problema... odnosno obustavljanje štetnih aktivnosti, za OO SDP Kotor predstavlja neophodan uslov za dalje fukcionisanje koalicione saradnje", stoji u dokumentu koga je prije dva dana usvojilo Predsjedništvo OO SDP Kotor.

Bonus video: