Podjele se ne liječe foteljama

Stranke koje su činile okosnicu Bloka za zajedničku državu ne prihvataju ponudu Đukanovića da nakon izbora uđu u Vladu, navodeći da je on glavni krivac za podjele u Crnoj Gori
21 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.03.2016. 17:59h

Stranke koje su uoči referenduma činile okosnicu bloka za zajedničku državu, ne prihvataju ponudu premijera Mila Đukanovića da nakon izbora uđu u Vladu. Đukanović je u emisiji "U centar" na Javnom servisu kazao da će nakon izbora Demokratska partija spocijalista (DPS), njegova partija, odigrati poziciju mosta između "dvije obale Crne Gore" i pokušati da ostvari “priključak sa onim partijama koje su prije referenduma bile protiv obnove crnogorske nezavisnosti". Đukanović je kazao da su predreferendumske podjele u Crnoj Gori i dalje izražene, navodeći da je spreman da radi na njihovom premošćavanju deset godina nakon vraćanja nezavisnosti.

Komentarišući Đukanovićevu ponudu, lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da se predreferendumske podjele ne mogu riješiti darivanjem ministarskih fotelja. On je kazao da Đukanović neće moći da računa na podršku njegove partije, jer je saradnja DNP-a sa DPS-om zabranjena stranačkim programom.

"Đukanovićeve meditacije o dvijema obalama nas ne dotiču, jer zahvaljujući njemu, plašim se da ćemo svi ubrzo postati pusto ostrvo", kazao je on, navodeći da, ukoliko dođe do implementacije izbornog zakonodavstva, Đukanović ne da više neće biti u prilici da poziva u Vladu.

Đukanović je i ranije pozivao na saradnju stranke koje su činile unionistički blok, navodeći da su srpskim partijama “vrata vlasti otvorena”. Iako je poziv kasnije ponovio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, većina prosrpskih stranaka ga nije prihvatila.

Ističući da je predsjednik DPS-a najveći krivac za podjele u Crnoj Gori, portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović smatra da premijer to ne želi da promijeni.

“Da nije bilo njega, ne bi ni postojale te dvije obale o kojima on govori, a koje treba premostiti", tvrdi on, ističući da je Demokratski front puno uradio na srpsko-crnogorskom pomirenju.

“To je velika ideja na koju smo ponosni i naši partneri za tu ideju su odranije poznati, a svakako da su dobrodošli i novi koji nijesu kompromitovani", kazao je Vučurović.

Bonus video: