Đukanoviću još sedmica da ispuni uslove

Demos, URA i SDP su oročili DPS jer smatraju da opoziciji šteti odugovlačenje postizanja eventulanog sporazuma. Oni naime nijesu spremni da odustanu od pređašnjih zahtjeva, za koje vjeruju da su suštinski za kontrolu izbornog procesa
62 komentar(a)
Parlamentarni dijalog, Foto: Savo Prelević
Parlamentarni dijalog, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2016. 06:56h

Demos, Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA ne namjeravaju više da pregovaraju, već očekuju da premijer i lider DPS-a Milo Đukanović narednih nedjelju dana potpiše Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, saznaju “Vijesti”.

To su juče nagovijestili predsjednik SDP-a i Skupštine Ranko Krivokapić i lider URA Žarko Rakčević. Tako je Krivokapić poručio da opozicija neće dugo čekati da DPS ispuni sporne zahtjeve, dok je Rakčević ocijenio da je krajnje vrijeme za odluku, jer “ozbiljni i odgovorni politički subjekti u narednih nekoliko dana moraju odlučiti ima ili nema sporazuma”.

Demos, URA i SDP su oročili DPS jer smatraju da opoziciji šteti odugovlačenje postizanja eventulanog sporazuma. Oni naime nijesu spremni da odustanu od pređašnjih zahtjeva, za koje vjeruju da su suštinski za kontrolu izbornog procesa.

DPS juče nije želio da komentariše Krivokapićev poziv, a ranije su najavili da nastavak dijaloga vezuju za smjenu šefa parlamenta. Đukanović je prošle sedmice na RTCG ponovio da je spreman da pokrene inicijativu za nastavak parlamentarnog dijaloga o organizovanju slobodnih izbora, navodeći da neće nikoga uslovljavati. On je međutim poručio i da za dijalog nije potreban medijator, što je bio Krivokapić.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić juče je objasnio da će u toku naredne sedmice, u koordinaciji sa Demosom i URA reagovati na odgovor DPS-a. On nije precizirao šta to znači.

Rakčević je podsjetio je da je prošlo mjesec dana od okončanja dijaloga, navodeći da se „u međuvremenu kriza i nepovjerenje produbljuju”.

“Krajnje je vrijeme za odluku. Sve ostale različitosti su, po mom viđenju, u zoni malih razlika, i mogu biti riješene u korist demokratske Crne Gore“, kazao je Rakčević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, proteklo vrijeme je pokazalo da zahtjevi za promjenama u Javnom servisu nijesu ni maksimalistička varijanta, ni nerealni, već nužnost i neminovnost. “Crna Gora ne može dalje sa partijskom državom i jednopartijskim javnim servisom“, naglasio je Rakčević.

Đukanović je međutim ranije rekao da Krivokapić insistira na smjeni uredničkog tima u Javnom servisu kako bi se obračunao sa direktorkom TVCG Radojkom Rutović.

Nakon što je 19. februara objavljeno da je pokušaj dogovora propao, premijer Milo Đukanović je saopštio da saglasnost nije postignuta jedino oko zahtjeva da Krivokapić ostane na mjestu šefa parlamenta i da uređivački tim Informativnog programa podnese ostavku.

Šef SDP-a i ostali opozicioni zvaničnici tvrdili su međutim da Đukanović nije pristao, između ostalog, ni na kontrolu opštinskih finansija i zapošljavanje, veto u upravljačkim organima preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, ustupanju pozicije generalnog inspektora ANB-a i kontrolu Agencije za elektronske medije.

Opozicija takođe insistira da krivično djelo povreda biračkog prava, izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, bude prebačeno u nadležnost Specijalnog tužilaštva. Prema informacijama “Vijesti” tumačenje Ministarstva pravde je da je to pravno nemoguće, jer ne spada u krivična djela korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina za koje je nadležno Specijalno tužilaštvo.

Đukanović je gostujući na RTCG objasnio da je opozicija imala načina da ostvari većinu tih zahtjeva da je pristala na potpredsjedničko i ministarska mjesta u Vladi.

Rakčević je juče objasnio da bi se poslije potpisanog sporazuma dijalog mogao nastaviti na nivou predsjednika potpisnika, “više kao kontrolni mehanizam realizacije dogovorenog”.

Đukanović može da napravi zaokret, to je već radio

Krivokapić je kazao da očekuje da Đukanović može napraviti zaokret. “Kao što znate, tri mjeseca je osporavao mogućnost prelazne vlade, a onda je ponudio ministarska mjesta opoziciji“, kazao je Krivokapić i pozvao DPS da shvate svoju odgovornost i da, u skladu sa tim, povuku poteze. “Mi ne mijenjamo vlast mimo izbora i ne koristimo se političkom korupcijom.

Želimo da se poštuje volja građana“, poručio je Krivokapić, objašnjavajući da su u Kotoru dali pravi primjer. Prema njegovim riječima, i pored ponude da sa opozicijom naprave vlast i dobiju više vlasti, njihov odgovor će biti da se sprovedu slobodni i fer izbori.

Bonus video: