Rakčević: Crna Gora ne može dalje sa partijskom državom i jednopartijskim javnim servisom

Prema njegovim riječima, proteklo vrijeme je pokazalo da zahtjevi za promjenama u Javnom servisu nijesu ni maksimalistička varijanta, ni nerealni, već nužnost i neminovnost
57 pregleda 47 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: URA
Žarko Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 08.03.2016. 13:27h

Ozbiljni i odgovorni politički subjekti u narednih nekoliko dana moraju odlučiti ima li ili nema sporazuma o slobodnim i fer izborima, ocijenio je lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević, i poručio da je krajnje vrijeme za odluku.

On je podsjetio da naredne sedmice ističe mjesec od prekida dijaloga o sporazumu.

„U međuvremenu se kriza i nepovjerenje produbljuju. Krajnje je vrijeme za odluku. Sve ostale različitosti su, po mom viđenju, u zoni malih razlika, i mogu biti riješene u korist demokratske Crne Gore“, kazao je Rakčević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, proteklo vrijeme je pokazalo da zahtjevi za promjenama u Javnom servisu nijesu ni maksimalistička varijanta, ni nerealni, već nužnost i neminovnost.

„Crna Gora ne može dalje sa partijskom državom i jednopartijskim javnim servisom“, naglasio je Rakčević.

On je rekao da se nada da neće biti propuštena šansa za snažan demokratski iskorak.

„Bilo bi dobro da Sporazum o slobodnim i fer izborima potpiše što veći broj političkih subjekata, i da se u kontrolu dogovorenog uključe svi“, smatra Rakčević.

URA je, kako je naveo, iskreno bila za dogovor o slobodnim i fer izborima „i izgubićemo svi ako se na miran način ne dođe do neophodnih promjena ka slobodnom izjašnjavanju građana“.

Rakčević je kazao da se svijest da ne može po starom širi i na domaćoj i na međunarodnoj sceni.

On je naglasio da nema slobodnih izbora sa prepoznatljivim zloupotrebama državnih resursa, pritiscima , ucjenama, partijskim zapošljavanjem i kupovinom ličnih karata.

„Šta je alternativa ovom demokratskom epilogu? Neslobodni izbori, mogući bojkot, protesti, nestabilnost i dalje udaljavanje od ekonomskog oporavka, ali i od Evropske unije“, upozorio je Rakčević.

Dijalog bi se, smatra on, poslije potpisanog sporazuma mogao nastaviti na nivou predsjednika potpisnika, više kao kontrolni mehanizam realizacije dogovorenog, a predsjedavajući može biti opredijeljen dogovorom, ili po principu rotacije.

„Svako bira svoj put i pojedine opozicione strukture su danas više udaljene nego prije par mjeseci“, ocijenio je Rakčević.

On je naglasio da URA sigurno ne ruši mostove prema opoziciji. „Nećete naći ni jednu ružnu riječ, a kamoli optužbu prema opoziciji“.

„Uz neospornu različitost treba tražiti ono što je zajednički interes onih koji bi na miran način da mijenjaju Crnu Goru, ne dovodeći u pitanje građanski koncept države i njenu evropsku orjentaciju“, smatra Rakčević.

On je poručio da je URA spremna sa svima da sarađuje na tom putu.

„Spremni smo da potpišemo sporazum o mirnim promjenama u Crnoj Gori koji bi, između ostalog, podrazumijevao dogovor o međusobnom nenapadanju opozicije, ali i o garancijama da potpisnici neće ni u predizborne ni u postizborne koalicije sa Demokratskom partijom socijalista“, precizirao je Rakčević.

On je podsjetio da je URA tokom prošle godine jednoglasno na svom Centralnom odboru donijela takav zaključak.

„Trenutno na javnoj sceni imamo višak inicijativa, platformi, ali i gordosti, a manjak dogovora i povjerenja“, kazao je Rakčević.

URA, kako je naveo, poziva na međusobno uvažavanje, a ne zađevice, sumnjičenje i optužbe.

„U kući nema dogovora, mira i napretka bez međusobnog uvažavanja. Iskreno, znamo i što hoćemo i što možemo, ali nemamo ambicija da se namećemo, iako smo uvjereni da bi i taj sporazum, uz malo dobre volje mogao biti potpisan tokom iduće nedjelje“, dodao je Rakčević.

Bonus video: