Opozicija mora da pritisne premijera

Opozicija mora raditi na zajedničkoj strategiji, ukoliko želi da natjera Đukanovića da organizuje fer i demokratske izbore
94 komentar(a)
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Savo Prelević
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2016. 06:26h

Opozicija mora raditi na ukrupnjavanju i zajedničkoj strategiji, ukoliko želi da natjera predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da organizuje fer i demokratske izbore. Pasivnim iščekivanjem poziva za nastavak parlamentarnog dijaloga, opozicionari gube vrijeme potrebno za uspostavljanje kontrole izbornog procesa, zbog čega bi im se moglo desiti da izađu na još jednu izgubljenu izbornu utakmicu.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da opozicija treba da "stane Đukanoviću na crtu", ističući da to zahtijeva i ozbiljno preispitivanje dosadašnjih metoda.

"Osmišljeno strateško djelovanje i optimalno ukrupnjavanje jeste interes opozicije, koji sami opozicioni subjekti svojim ad hoc akcijama permanentno urušavaju. Taj poklon Đukanović koristi u završnici obračuna sa Rankom Krivokapićem, koja treba da rezultira preuzimanjem vođstva u zakonodavnoj vlasti, a ujedno i onemogućavanjem ili obesmišljavanjem dogovora o uspostavljanju uslova za fer i slobodne izbore", smatra Uljarević.

Nakon propasti parlamentarnog dijaloga Đukanović je poručio da je spreman za nastavak pregovora bez uslovljavanja, iako je iz njegove partije prethodno poručeno da nastavak dijaloga neće biti prije razrješenja šefa parlamenta Ranka Krivokapića.

Dok je sjednica na kojoj će se raspravljati o razrješenju zakazana za kraj marta, Đukanović je nagovijestio da neće prihvatiti zahtjeve opozicije koji se odnose na smjenu uredničkog tima u Javnom servisu i kontrolu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Uljarević smatra da prolongiranjem pregovora Đukanović pravi alibi pred međunarodnom zajednicom.

"Pokazuje da je spreman na velike ustupke i da je dio rješenja, a sa druge strane pozicioniranje političkih subjekata na terenu mu daje ozbiljnu šansu da izbjegne dogovor i ne bude krivac za propast pregovora".

Nezavisni poslanik Dritan Abazović smatra da zbog toga opozicija mora što prije da usaglasi zajedničku strategiju i natjera Đukanovića na ustupke.

"Ne treba čekati dovijeka na odgovore, već u kratkom roku saopštiti da nisu prihvatili naše zahtjeve koji su realni i sistemski. Nećemo sigurno odugovalačiti i čekati još dugo. Fudbalski rečeno, trenutno ističe zaustavno vrijeme", kazao je Abazović, navodeći da se u tom slučaju ulazi u dublju političku krizu za koju će biti odgovoran isključivo DPS.

"Tada slijedi razmatranje alternativnih scenarija. U tome treba djelovati zajedno i tada treba koordinirati sve aktivnosti. Bojkot, protesti, skupštinske inicijative ili sve to kombinivano - ostaje da se vidi", kazao je Abazović.

Bez pregovora DPSi dalje drži poluge

Dok Uljarević smatra da su pregovarači bili uplašeni od mogućeg "prljanja" preuzimanjem odgovornosti za uspostavljanje kontrole izbora bez pada Đukanovićeve Vlade, Abazović smatra da su opozicioni pregovarači pokušali da iznađu sistemska rješenja na realan i ostvariv način.

"Lako je praviti javni performans, mlatiti u prazno i napadati dio opozicije kako pregovara sa vlastima, a da se pri tom ne razumije elementarna činjenica - da vlast drži poluge zloupotreba na izborima i da im se to mora oduzeti. Djelovala zajednički ili odvojeno, opozicija ne može promijeniti izborni amabijent ako ne bude bilo dogovora".

Bonus video: