Uspješni projekti doprinijeli razvoju u Crnoj Gori i Italiji

Pejović je naveo da je zadovoljan što je tokom prethodnog perioda kroz realizaciju više projekata s partnerima iz Pulje, vrijednosti 35,6 miliona eura, ostvarena kvalitetna prekogranična saradnja dvije države i unaprijeđen kvalitet života građana s obje strane granice
67 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.03.2016. 18:06h

Jadransko-Jonski i Mediteranski prekogranični programi veoma su uspješni projekti koji su doprinijeli razvoju kulture, turizma i zaštite životne sredine u Italiji i Crnoj Gori, ocijenjeno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije, Aleksandra Andrije Pejovića, gradu Barleta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Pejović je u Barleti sa gradonačelnikom Paskvaleom Kašelom razgovarao o prekograničnoj saradnji između italijanske regije Pulja i Boke Kotorske.

„Sagovornici su sumirali rezultate dosadašnje saradnje realizovane u sklopu Jadransko-Jonskog i Mediteranskog prekograničnog programa, ocijenivši da se radi o veoma uspješnim projektima koji su doprinijeli razvoju kulture, preduzetništva, saobraćaja, turizma i zaštite životne sredine, kako u italijanskoj, tako i u crnogorskoj regiji“, saopšteno je iz MVPEI.

Pejović je naveo da je zadovoljan što je tokom prethodnog perioda kroz realizaciju više projekata s partnerima iz Pulje, vrijednosti 35,6 miliona eura, ostvarena kvalitetna prekogranična saradnja dvije države i unaprijeđen kvalitet života građana s obje strane granice.

U tom dijelu, dodaje se, istaknuta je saradnja s gradom Barleta.

„U cilju nastavka uspješne saradnje, sagovornici su razmijenili mišljenje o mogućnostima koje su na raspolaganju u okviru novog Trilateralnog programa prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora, ukupne vrijednosti 93 miliona eura“, kaže se u saopštenju.

Oni su se saglasili da taj program pruža priliku za razmjenu znanja i iskustva i dalje unapređenje javne infrastrukture i održivog saobraćaja, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine i upravljanja prirodnim i kulturnim resursima.

„Pejović i Kašela su posebno izrazili zadovoljstvo prošlogodišnjim obnavljanjem bratimljenja Barlete i Herceg Novog, ocijenivši da je ono ponovo spojilo dva grada koji još od 1969. sarađuju kao gradovi pobratimi“, navode iz MVPEI.

Kako se dodaje, ukazano je na činjenicu da saradnju i napredak dva grada na kulturnom, ekonomskom, sportskom i drugim poljima od zajedničkog interesa najbolje mogu potpomoći upravo novi prekogranični programi na raspolaganju našim i talijanskim gradovima.

„U tom kontekstu su razmotrene mogućnosti za bližu saradnju dva grada kroz korištenje evropskih fondova u okviru projekata privrednog povezivanja, kroz promociju turizma, uspostavljanje novih saobraćajnih linija, razmjenu između škola, sportskih i rekreativnih društava, njegovanje nasljeđa i lokalne kulturne baštine i valorizaciju lokalnog umjetničkog nasljeđa”, navedeno je u saopštenju.

Pejović je, kazali sui z MVPEI, zatražio podršku Barlete za kandidaturu Herceg Novog za evropsku prijestonicu kulture 2021.

Bonus video: