Demokrate će odluku o učešću na izborima u Tivtu donijeti u dogovoru sa opozicijom

Demokrate, kako je dodao, podvlače da izbori u Tivtu, kao pilot projekat, moraju biti održani prije parlamentarnih
62 pregleda 27 komentar(a)
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 06.03.2016. 11:50h

Demokratska Crna Gora će odluku o učešću na izborima u Tivtu donijeti u dogovoru sa opozicijom, i ona mora biti plod zajedničke ocjene opozionih partija o ispunjenosti uslova za njihovo održavanje, poručeno je iz te stranke.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, kazao je da će ta partija svoje učešće ili neučešće na tivatskim izborima vezivati za zajedničku opozicionu akciju u tom smislu.

“Ovo iz razloga što odluka o izlasku na izbore mora biti plod zajedničke ocjene opozicije o ispunjenosti pretpostavki za njihovo održavanje. Dakle, jedinstven opozicioni stav u tom pogledu je nešto što će imati prevagu u odluci Demokrata o učešću na izborima u Tivtu”, poručio je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, Demokrate su na svim nivoima organizovanja u Opštini Tivat formirale partijsku infrastrukturu, izabrale Opštinski i Izvršni odbor i njihovo rukovodstvo, sačinile izborni program, dogovorile izbornu listu, prikupile potpise podrške, i na taj način se potpuno spremile za izbornu utakmicu, ukoliko opozicija odluči da učestvuje na izborima.

“Dakle, spremni smo i za izbore i za bojkot izbora. Sve zavisi od jedinstvenog stava opozicije”, kazao je Bogdanović agenciji MINA.

On je dodao da odluka o bojkotu izbora, ili učešću na njima, nesumnjivo mora biti proizvod zajedničkog djelovanja i promišljanja opozicionih partija.

“Ipak, najvažnije za uspjeh u borbi protiv ovog režima jeste da se opozicioni politički subjekti obavežu na međusobno nenapadanje, da sve opozicione partije na svojim organima donesu odluku da neće sklapati ni predizborne, ni postizborne saveze sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), kao i da se u skupštinama lokalnih samouprava u kojima opozicione partije i Socijaldemokratska partija (SDP) mogu ostvariti većinu, bez odugovlačenja pokrene postupak za razrješenje predsjednika opštine i drugih javnih funkcionera, koje je postavio DPS”, smatra Bogdanović.

On je naveo da za Demokratsku Crnu Goru ne postoji dilema u vezi sa pitanjem da li su stvoreni uslovi za održavanje izbora u Tivtu.

“Imajući u vidu da nijesu ispoštovane ni norme iz izbornog zakonodavstva, kao ni otklonjene poznate zloupotrebe, očitovane i kroz aferu Snimak, u ovom trenutku nijesu stvoreni uslovi za održavanje slobodnih, fer i demokratskih izbora u opštini Tivat”, ocijenio je Bogdanović.

Demokrate, kako je dodao, podvlače da izbori u Tivtu, kao pilot projekat, moraju biti održani prije parlamentarnih.

Bogdanović smatra da tu neophodnost nije potrebno dodatno obrazlagati.

On je podsjetio da su Demokrate, kao doprinos stvaranju fer i demokratskih uslova za njihovo održavanje, podnijele inicijativu za smjenu aktuelnog predsjednika Opštine Tivat, Ivana Novosela.

"Demokrate očekuju podršku odbornika opozicije i SDP-a potpisivanjem te inicijative. Očekujemo da napokon opozicione kolege stave potpis za smjenu Novosela, kako bi se stvorili dodatni preduslovi za fer i slobodne izbore u toj opštini", naveo je Bogdanović.

On je kazao da drugačiji ishod i „prazne priče da je neko protiv DPS-a, a da nema namjeru niti želju da svojim potpisom i, kasnije, glasom podrži smjenu Novosela, ne mogu imati bilo kakvo opravdanje“.

"Ovaj naš potez je u sklopu našeg stava da bi svi opozicioni politički subjekti trebalo da se obavežu da će podržati svaku inicijativu za izglasavanje nepovjerenja, odnosno za razrješenje lokalnih i državnih funkcionera iz reda DPS-a, bez obzira na to koji od njih pokrene inicjativu", naveo je Bogdanović.

Bonus video: