Orua: Sve države Balkana da budu dio EU

„Orua je saopštila da francuska Skupština smatra da sve zemlje Balkana trebaju biti dio EU, i istakla da Francuska pažljivo prati nastojanja Crne Gore da postigne rezulatate na svim reformskim poljima, naglašavajući da su parlamentarci koje predvodi posebno zainteresovani za aktuelna politička i demokratska pitanja“, kaže se u saopštenju
78 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.03.2016. 15:10h

Parlament Francuske smatra da sve države Balkana treba da budu dio Evropske unije (EU), rekla je predsjednica Odbora za evropske poslove, Danijel Orua, navodeći da pažljivo prate nastojanja Crne Gore da postigne rezulatate na svim reformskim poljima.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, primio je danas delegaciju tog Odbora, koju je predvodila Orua.

Iz kabineta Markovića saopšteno je da su sagovornici dosadašnju saradnju Crne Gore i Francuske ocijenili sadržajnom i kvalitetnom i saglasili se u ocjeni da je važno da Francuska zadrži svoju pažnju na Zapadnom Balkanu, budući da će integracija balkanskih zemalja doprinijeti punoj stabilnosti ovog regiona Evrope.

„Orua je saopštila da francuska Skupština smatra da sve zemlje Balkana trebaju biti dio EU, i istakla da Francuska pažljivo prati nastojanja Crne Gore da postigne rezulatate na svim reformskim poljima, naglašavajući da su parlamentarci koje predvodi posebno zainteresovani za aktuelna politička i demokratska pitanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Marković informisao parlamentarnu delegaciju o napretku Crne Gore u evropskim i NATO integracijma, ističući posvećeni pristup najvažnijim državnim spoljno-političkim prioritetima.

„Napori usmjereni ka ostvarivanju svih potrebnih preduslova za dalju integraciju ne mogu biti zaustavljeni, niti usporeni“, poručio je on.

Marković je kazao da su uslov za ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU unapređenje vladavine prava, dalja nadgradnja institucija, politička stabilnost i ekonomske reforme, jer Crna Gora želi, kako je objasnio, da zadrži reputaciju perspektivne zemlje kandidata na Zapadnom Balkanu.

On je upoznao goste o ostvarenoj nezavisnosti pravosuđa, postignutim rezultatima u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji su rezultat snažne ustavne, zakonodavne i institucionalne reforme sprovedene u posljednjih tri godine.

„Danas Crna Gora ima stabilan i nezavisan sudski i tužilački institucionalni mehanizam, a i ostali organi za sprovođenje zakona oslobođeni su uticaja politike, što je imalo direktan uticaj na prve ozbiljnije bilanse rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Marković.

On je saopštio da naše ukupno društveno i demokratsko sazrijevanje umnogome zavisi od savremene Evrope, čiji je Francuska važan činilac.

Marković je ukazao da je demokratizacija društva pokazatelj cjelovitog prosperiteta zemlje i tom zadatku su, dodao je, veoma posvećeni.

„Zbog toga vjerujem da kao društvo imamo kapacitet za potreban nivo dijaloga o aktuelnoj situaciji, a samim tim i za organizovanje izbornog procesa u ambijentu političkog povjerenja, u skladu sa zakonom i pravilima koja smo zajednički usvojili“ , poručio je Marković.

Orua je zahvalila Markoviću na iskrenom i objektivnom pristupu, ocijenivši ga kao model potrebnog partnerskog odnosa između dvije države.

Bonus video: