Političke tenzije u Crnoj Gori rastu i biće ih još

Političke tenzije rastu posljednjih mjeseci i, po svemu sudeći, nastaviće se 2016, u godini u kojoj se održavaju izbori i očekuje se prijem države u NATO
35 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2016. 06:28h

Uprkos političkoj krizi u državi Crna Gora bilježi napredak na putu ka EU, ocijenila je juče Radna grupa Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan, koja je dio Spoljnopolitičkog odbora. Međutim, dodaje se da se nadležni moraju fokusirati na vladavinu prava, punu primjenu izbornog zakonodavstva i primjenu ranije usvojenih zakona.

Služba EP za istraživanja je zabilježila da u Crnoj Gori rastu političke tenzije.

“Političke tenzije rastu posljednjih mjeseci i, po svemu sudeći, nastaviće se i 2016, u godini u kojoj se održavaju parlamentarni izbori i očekuje se prijem države u NATO na Samitu u Varšavi u julu”, navodi se u dokumentu.

Služba EP je napomenula da je javnost neodlučna po pitanju NATO, za šta se zalaže Vlada, a opozicija insistira na referendumu.

Očekuje se da će ovo pitanje uticati na politička dešavanja i povećati izgled prijevremenih izbora.

“Politički izgledi nisu jasni, iako je vlada nepopularna iz određenog broja razloga, ali analitičari dovode u pitanje da li bi podijeljena opozicija mogla da ponudi 'ozbiljnu alternativu' vladajućoj koaliciji,” navodi se u dokumentu autorke Veline Liljanove. U njemu se ističe da je premijer Milo Đukanović na vlasti od 1991. i da od tada nije zabilježena demokratska promjena vlasti.

Pojedini analitičari, dodaje se, očekuju da će EU olakšati proces postizanja dogovora između političkih partija, ukoliko to bude potrebno.

U ranije usvojenoj rezoluciji, Spoljnopolitički odbor EP pozdravio je otvaranje više pregovaračkih poglavlja, ali i ukazao na korupciju, organizovani kriminal i slobodu medija kao na stalne probleme. EP je zabrinut i zbog polarizovane klime u državi i urgira na obnovu političkog dijaloga.

Bonus video: