Đukanović: Nikad ne bih tužio državu kao moj brat

"Krivokapić treba javnosti da objasni zašto je toliko ličan i sebičan”, kazao je Đukanović u emisiji “U centar”
55 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.03.2016. 10:13h

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da neće podnijeti ostavku zbog afere "Limenka", u kojoj je njegov brat Aco Đukanović tužbom protiv države zbog izgubljene dobiti presudom dobio 10 i po miliona eura, koji su mu isplaćeni iz državnog budžeta.

"Dozvolite, ja imam drugačije moralne nazore, norme. Ja nikada ne bih tužio državu zbog izgubljene dobiti. Ako neko drugi misli drugačije, ipak ne znači da je to pogrešno, njegovo je pravo, kazao je sinoć Đukanović u emisiji "U Centar" na RTCG, a prenosi Dan.

On je takođe optužio predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da insistira na smjeni uredničkog tima u Javnom servisu kako bi se obračunao sa direktorkom TVCG Radojkom Rutović. Đukanović je optužio Krivokapića i opoziciju da žele “komesarski da uređuju Javni servis i krše zakonske norme kada im se ne sviđaju”.

“Najmanje tri puta Krivokapić je je pokušavao, čak i u koalicione sporazume uoči palamentarnih izbora, da ugrađuje odredbu kojom bi bila smijenjema Radojka Rutović. On treba javnosti da objasni zašto je toliko ličan i sebičan”, kazao je Đukanović u emisiji “U centar” na RTCG, podsjećajući da kadrovska pitanja u Javnom servisu vodi programski Savjet.

“Treba da branimo institucionalni poredak i infrastrukturu koju smo zajedno stvorili, a sada bi neko da suspenduje Savjet i da partijski odlučujemo”.

Đukanović tvrdi da je spreman da pokrene inicijativu za nastavak parlamentarnog dijaloga o organizovanju slobodnih izbora, navodeći da neće nikoga uslovljavati. Lider DPS-a je rekao da za dijalog nije potreban medijator, navodeći je organizovanje slobodnih redovnih izbora politička potreba.

“To će biti centralni politički događaj i od njihovog kvaliteta će zavisuiti stabilnost Crne Gore i spreman sam da budem inicijativan. Spreman sam da pokrenem pregovore, ali i da prihvatim svaku drugu incijativu sa bilo koje parlamentane adrese”, kazao je Đukanović, navodeći da “makedonski scenario” nije realan u Crnoj Gori jer nema potreba za medijacijom Brisela.

Premijer je ponovio da opozicija konstruiše priče o političkoj krizi kako bi pojačala šanse da preuzme vlast bez izbora, ističući da njegova ponuda opoziciji nije znak političke slabosti, već pokušaj da se otkloni nepovjerenje u izbore.

Đukanović je kazao da je Tužilaštvo pokrenulo procese koji jačaju povjerenje u vladavinu prava, navodeći da oni sa policijom moraju sarađivati

Đukanović smatra da je realno da parlaemntarni izbori budu i prije oktobra, jer postoje tehnički uslovi za to.

“Možemo da idemo sa parlamentarnim izborima u junu, ali se postavlja pitanje koliko su nekle stranke spremne da podrede svoje partijske interese državi”.

Đukanović je kazao da je Tužilaštvo pokrenulo procese koji jačaju povjerenje u vladavinu prava, navodeći da oni sa policijom moraju sarađivati.

“Policija jeste servis tužilaštva i oni treba da sarađuju, a ne da prizivaju bilo koga da arbitrira. Posao premijera nije da arbitrira, a svako treba da poštuje svoja ustavna ovlašćenja i zakone”, kazao je on navodeći da maksimalno podržava Tužilaštvo.

Đukanović je kazao da će DPS sama izlaći na parlamentarne izbore kako bi se odmerila, i nakon njih biti okrenuta partijama manjina.

Bonus video: