Harting: Crna Gora potvrđuje evropsku orjentaciju

Harting je čestitao na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila za nepune četiri godine vođenja pregovora
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Tomas Majer Harting, Foto: Gov.me
Aleksandar Andrija Pejović, Tomas Majer Harting, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.03.2016. 15:50h

Crna Gora, sprovođenjem suštinskih reformi, potvrđuje svoju evropsku orjentaciju i opravdava lidersku poziciju u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenio je novoimenovani upravni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi vanjskih odnose, Tomas Majer Harting.

On je danas u Briselu razgovarao sa nacionalnim pregovaračem za EU, Aleksandarom Andrijom Pejovićem.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) bio prilika za razmjenu mišljenja o tekućim i planiranim aktivnostima iz pregovaračkog procesa Crne Gore, kao i aktuelnim prilikama u regionu i EU.

„Pejović je informisao Majera Hartinga o reformama u oblasti vladavine prava, prije svega o ispunjavanju privremenih i pripremi za dobijanje završnih mjerila u 23. i 24. poglavlju“, kazali su iz MVPEI.

On je, kako se navodi, upoznao sagovornika s rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u dodatnih šest poglavlja pravne tekovine i iznio očekivanje da će ona biti otvorena u ovoj godini.

„Posebno je ukazao na trenutnu političku situaciju i procese koji se odvijaju kad je u pitanju priprema predstojećih izbora“, naveli su iz MVPEI.

Kako je saopšteno, Harting je čestitao na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila za nepune četiri godine vođenja pregovora.

„Naglasio je da sprovođenjem suštinskih reformi, kako onih iz oblasti vladavine prava i demokratskog upravljanja, tako i onih u dijelu ekonomske i finansijske stabilnosti i podsticanja rasta i razvoja, Crna Gora potvrđuje svoju evropsku orijentaciju i opravdava lidersku poziciju u procesu pristupanja EU“, rekli su iz MVPEI.

Harting je, kako se dodaje, istakao značaj posvećenosti svih političkih partija i institucija pripremama za predstojeće izbore.

Pejović se, saopšteno je iz MVPEI, odvojeno sastao sa šefom Kabineta visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost, Stefanom Manservizijem, i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske odnose, Angelinom Ajhorst.

Bonus video: