Rudović: U DPS-u treba da znaju da jalovi kompromisi ne dolaze u obzir

„Oni su ih prekinuli tvrdokornim odbijanjem zahtjeva opozicije, za koje je posljednje istraživanje CDT-a pokazalo da su utemeljeni, pa su onda pokušali da prevare domaću javnost i naše prijatelje iz Evropske unije (EU) tvrdeći da su ostala samo dva sporna pitanja, iako ih je bilo sedam“
54 pregleda 30 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 01.03.2016. 13:56h

Nastavak pregovora ima smisla samo ako su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) spremni da svoje djelovanje, sa pozicija političkog nasilja, preusmjere na konstruktivno rješavanje problema, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević najavio je da će ta stranka inicijativu za nastavak dijaloga pokrenuti odmah nakon razrješenja predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića sa te funkcije

Član Koordinacionoig odbora URA, Neđeljko Rudović, smatra da je dobro da su u DPS-u počeli da uviđaju realnost i najavili spremnost za nastavak pregovora o uslovima za fer i slobodne izbore.

„Oni su ih prekinuli tvrdokornim odbijanjem zahtjeva opozicije, za koje je posljednje istraživanje CDT-a pokazalo da su utemeljeni, pa su onda pokušali da prevare domaću javnost i naše prijatelje iz Evropske unije (EU) tvrdeći da su ostala samo dva sporna pitanja, iako ih je bilo sedam“, kazao je Rudović agenciji MINA.

Kako je naveo, Građanski pokret URA je, u cilju mirne tranzicije vlasti i čuvanja stabilnosti u Crnoj Gori, inicirao pregovore, i ostaje pri stavu da su oni optimalan način za rješavanje krize.

"Ali ukazuje da nastavak pregovora ima smisla samo ako su u DPS-u spremni da svoje djelovanje sa pozicija političkog nasilja preusmjere na konstruktivno rješavanje problema“, naglasio je Rudović.

On je poručio da URA neće prihvatiti bilo kakvo odugovlačenje ili zamajavanje. „Tako da u DPS-u treba da znaju unaprijed da jalovi kompromisi ne dolaze u obzir“.

„Znamo što je minimum uslova za fer izbornu utakmicu i kontrolu zloupotreba državnih interesa za potrebe DPS-a, bez kojih ne možemo pristati na bilo kakav sporazum. Od kontrole tokova novca i zapošljavanja u opštinama, preko kojih DPS najviše nastoji da kupuje glasove, do ANB-a, Agencije za elektronske medije i državnih preduzeća i, najzad, do Javnog servisa“, naveo je Rudović.

Prema njegovim riječima, da li u DPS-u stvarno žele dogovor vidjeće se i po tome da li će nastaviti da obmanjuju da je opozicija htjela kontrolu na Javnim servisom.

„Cilj nam je da Javni servis oslobodimo bilo čijeg političkog uticaja i uređivačka politika koja neće podržavati opoziciju, kao što je sadašnja produžena ruka DPS-a, nego profesionalizam, objektivnost i uređivačka politika koja je nepristrasna i koja se zaista bavi temama od javnog interesa“, rekao je Rudović.

Sve je to, kako je kazao, jasno saopšteno tokom dosadašnjih pregovora, ali su iz vladajuće stranke to nekorektno pokušali da predstave kao želju da opozicija kontroliše Javni servis.

U Građanskom pokretu URA smatraju da, što se tiče moderatora, to ne mora nužno biti novi predsjednik parlamenta.

„Što se nas tiče, to može biti osoba koja uživa povjerenje i opozicije i vlasti, ili je alernativa da se na mjestu moderatora rotiraju svi učesnici dijaloga. Taj model bi se nastavio i nakon eventualnog postizanja sporazuma, jer je važno da se čelnici političkih subjekata redovno sastaju kako bi se pratilo njegovo sprovođenje“, dodao je Rudović.

Bonus video: