Građanski pokret Otpora: Opozicijo, zar je toliko teško

"Stavite im do znanja da ste svjesni njihove sujete zbog koje Đukanović lagodno vlada. Ako naiđete na vrdanje i odbranu koja ide u drugom smjeru, podsjetite ih na na njihov višegodišnji (za neke i višedecenijski) opozicioni staž i neuspjehe"
63 pregleda 27 komentar(a)
Građanski pokret otpora, Foto: Građanski pokret otpora
Građanski pokret otpora, Foto: Građanski pokret otpora
Ažurirano: 29.02.2016. 18:54h

Crnogorska politička scena brzo se i znatno promijenila u samo pola godine, što običnim građanima stvara problem u apsorbovanju novih uloga starih političkih aktera, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta Otpora.

"Za ovo kratko vrijeme, SDP, osamnaestogodišnji partner Đukanovića, presvukao je svoju političku kožu i "postao" ljuta opozicija, dok opozicioni glasovi Pozitivne garantuju Đukanoviću vlast. Lepeza političkih mogućnosti od koministrovanja pod diktatorovom dirigentskom palicom do pokušaja nasilnog upada u državne institucije, stvaraju konfuziju kod ionako zbunjenih birača. Građanski pokret Otpora apeluje na građane koji godinama glasaju protiv nedemokratske vlasti, kao i na apstinente, da preuzmu aktivniju ulogu u političkom životu Crne Gore. Upravo sada, u izbornoj godini, svi od vas očekuju da im, po ko zna koji put, ukažete povjerenje tako što ćete ih podržati stavljanjem potpisa, svojim prisustvom na skupu ili davanjem glasa na izborima. Na vama je da, u svojim "mikro" svijetovima, izvršite pritisak na njih i tražite međusobnu saradnju i objedinjenje u smjeni vlasti. Upitajte ih, zar je toliko teško?", navodi se u saopštenju.

Iz Otpora poručuju građanima da treba da političkim partijama ukažu da je nužno da okončaju praksu vrijeđanja i prozivanja svojih budućih partnera.

"Jer bez njih ne mogu učiniti ništa. Insistirajte da prestanu sa retorikom "jedino smo mi čisti" i "naši su metodi jedini ispravni". Stavite im do znanja da ste svjesni njihove sujete zbog koje Đukanović lagodno vlada. Ako naiđete na vrdanje i odbranu koja ide u drugom smjeru, podsjetite ih na na njihov višegodišnji (za neke i višedecenijski) opozicioni staž i neuspjehe. Podsjetite ih da su godinama davali obećanja koja nijesu ispunili. Osvježite pamćenje onima koji su bili Milovi ministri, poslanici i partijski vojnici, da su u svom službovanju živjeli lagodan opozicioni život. Ako treba, pomenite im spratove koje su podigli, vikendice koje su u međuvremenu izgradili, djecu koju su u inostranstvo na školovanje poslali, ili koje su zahvaljujući svojim „opozicionim“ pozicijama zaposlili", poručuju iz Otpora.

Objasnite im, dodaju, da je protest i izlazak na ulicu demokratsko pravo i metod ukazivanja da stanje u državi ne valja.

"I da je vaš izlazak, kao što je bio 24. oktobra, vapaj da nešto mora da se mijenja. Recite im da ćete ih podržavati u protestu, raspravi , performansu, glasanjem ili bojkotom ako rade koordinisano i udruženim snagama u konačnoj pobjedi nad korumpiranom vlašću, i da vaša podrška nije i ne smije biti u svrhu obezbjeđivanja njihovih mandata u novom skupštinskom sazivu", zaključuje se u saopštenju Otpora.

Bonus video: