Demos: Vlada traži zaštitu od istraga koje vodi Specijalno tužilašvo

“U Demosu nemamo dilemu da aktuelna, dobrim dijelom privatizovana i nekontrolisana vlast najnovijim događajima pokušava da produži dugotrajnu simulaciju nezavisnosti institucija,” stoji u saopštenju
11 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.02.2016. 10:01h

Krajnje je zabrinjavajući znak stanja u državi kada Uprava policije javno traži zaštitu od Specijalnog tužilaštva, smatraju u Demosu. U Demosu navode da je Uprava policije organ vlade, iz čega proizilazi da i vlada Mila Đukanovića traži pomoć i zaštitu od istraga koje vodi Specijalno tužilašvo u predmetima organizovanog kriminala.

“U Demosu nemamo dilemu da aktuelna, dobrim dijelom privatizovana i nekontrolisana vlast najnovijim događajima pokušava da produži dugotrajnu simulaciju nezavisnosti institucija,” stoji u saopštenju partije.

“Najnoviji napadi na Specijalno tužilaštvo u momentu njegovog konkretnog, argumentovanog i transparentnog angažovonja u borbi protiv organizovanog kriminala, a prema zahtjevima domaće javnosti i Evropske unije, po svemu sudeći dolaze iz vrha vlasti”.

Iz Demosa su upozorili Đukanovića i vladu da nastavak opstruiranja rada Specijalnog tužilaštva - “za sada u skrivenim, mada već prilično prepoznatljivim formama” - vide i kao pokušaj “puzajućeg državnog udara odnosno suspendovanja bazičnog ustavnog principa podjele vlasti i na njemu definisane institucionalne autonomnosti”.

Iz Demosa su na kraju uputili apel Upravi policije.

“Zbog indicija da je reakcija Uprave policije vođena sa političkih instanci, pozivamo pravi profesionalni sastav policije da se odupre takvim tendencijama i da ne dozvole manipulacije koje u javnosti proizvode utisak o njihovoj zaštiti kriminogenih pojedinaca i grupa,” zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: