Vujanović: Spreman sam da odgodim izbore u Tivtu

Vujanović smatra da izostanak dogovora o izbornim uslovima ne bi ugrozio stabilnost u državi, ali bi svakako, kaže, to bila loša poruka
51 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2016. 12:37h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović očekuje nastavak parlamentarnog dijaloga, jer je, kako ističe, o brojnim značajnim pitanjima postignuta puna saglasnost.

On je u emisiji "Živa istina" podsjetio da je pokrenut postupak za razrješenje aktuelnog predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

"Naredni predsjednik bi trebalo da preuzme njegovu ulogu i očekujem da ćemo imati finale parlamentarnog dijaloga vrlo brzo", istakao je Vujanović i dodao da ne očekuje da ostatak opozicije pokaže neku vrstu solidarisanja sa Krivokapićem.

"To je pitanje funkcionisanja većine u parlamentu i izbora prvog čovjeka parlamenta. Mislim da je jasno da prvi čovjek Skupštine mora da ima većinu u njoj", kaže Vujanović.

Povodom optužbi opozicije da je upravo on raspisivanjem izbora u Tivtu za 17. april doprinio neuspjehu pregovora, Vujanović je za Atlas TV saopštio da je spreman da promijeni tu odluku.

"Spreman sam na kooperativnost koja podrazumijeva da se samo jedna odredba Zakona o lokalnoj samoupravi unese kojom će se mandat parlamenta u Tivtu produžiti od 7. maja do novih izbora koji bi se održali istovremeno sa parlamentarnim", kazao je on.

Vujanović smatra da izostanak dogovora o izbornim uslovima ne bi ugrozio stabilnost u državi, ali bi svakako, kaže, to bila loša poruka.

Očekuje da se nastave preporuke Brisela, Vašingtona, OEBS-a...

Na pitanje da li svijest o tome kako bi protesti ili bojkot mogli loše da se odraze na ulazak u NATO, Vujanović je odgovorio "apsolutno".

"Mislim da će sve partije koje to vide kao strateški partijski cilj to poštovati", kazao je.

Govoreći o ulozi šefa Delegacije EU u Podgorici Mitje Drobniča u parlamentarnom dijalogu, Vujanović kaže da je on očigledno dobio poziciju svjedoka dogovora.

Vujanović dodaje da je očekivao da će i predstavnik OEBS-a pratiti dijalog, što nije urađeno.

Upitan da li očekuje nastavak miješanja Rusije u unutrašnja važna pitanja Crne Gore, Vujanović je odgovorio da je "naša država kolaterala odnosa Rusije i NATO-a".

Na pitanje hoće li se desiti predizborna podrška Rusije partijama koje su protiv ulaska Crne Gore u Alijansu, Vujanović je rekao da ta podrška postoji i da tu nema dileme.

Komentarišući izjavu Ranka Krivokapića da DPS u nekim opštinama funkcioniše kao organizovana kriminalna grupa, Vujanović je kazao da je posrijedi predizborna kampanja.

"Očugledno da će kampanju obilježiti ozbiljan duel između DPS-a i SDP-a", ocijenio je Vujanović.

Bonus video: