Krivokapić: Obezbijediti vlast koja je izraz glasova građana

Krivokapić je informisao Zanijerija o jesenjim protestima i uspostavljanju parlamentarnog dijaloga uz podršku Evropske unije, o činjenici da su se okupili predsjednici partija i zaustavljanju parlamentarnog dijaloga
4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Lambert Zanijeri, Foto: Skupština Crne Gore
Ranko Krivokapić, Lambert Zanijeri, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 26.02.2016. 13:31h

Crna Gora je pred velikim izazovom da obezbijedi građanima slobodno izražavanje volje i dobijanje vlasti koja je nesporni izraz njihovih glasova, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića sa generalnim sekretarom OEBS-a, Lambertom Zanijerijem.

„Bez toga nema ni elementarnih uslova za demokratiju, ni trajne stabilnosti i prosperiteta za državu“, saopšteno je iz Kabineta Krivokapića nakon sastanka.

Krivokapić, koji je predsjednik emeritus Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a, boravio je u Beču gdje se održavalo 15. Zimsko zasijedanje PS OEBS-a.

Iz Kabineta Krivokapića saopšteno je da je zasijedanje, koje okuplja parlamentarce iz 57 država članica, počelo održavanjem sjednice Stalnog odbora PS OEBS-a na kojoj je pozdravljena mogućnost formiranja privremenog odbora koji će se baviti pitanjima migracione krize, kao trenutno jednim od najvećih izazova.

U saopštenju se navodi da je Krivokapić informisao Zanijerija o jesenjim protestima i uspostavljanju parlamentarnog dijaloga uz podršku Evropske unije, o činjenici da su se okupili predsjednici partija i zaustavljanju parlamentarnog dijaloga.

Navodi se da je obostrano je konstatovano da su slobodni i pošteni izbori temeljna vrijednost koju OEBS štiti, čime su posvećene i mnoge posebne institucije u okviru OEBS-a - PS OEBS-a, ODIHR i Predstavnik za slobodne medije.

"Konstatovano je da se Crna Gora nalazi pred velikim izazovom da obezbijedi svojim građanima osnovno demokratsko parvo da slobodno izraze volju i dobiju vlast koja je nesporni iskaz njihovih glasova“, kaže se u saopštenju.

Zanjier je, kako se navodi, obećao podršku OEBS-a Crnoj Gori kako bi došla do slobodnih i poštenih izbora.

Dodaje se da je on iskazao zahvalnost Krivokapiću na svemu što je do sada radio u OEBS-u, kao i na pokretanju i vođenju parlamentarnog dijaloga u Crnoj Gori.

„Saglasili su se da u narednom periodu treba dosta uraditi u oblasti vladavine prava, kao i u obezbjeđivanju slobode medija i izražavanja, jer, pored toga što su to ključni principi u procesu proširenja, sloboda medija je odraz demokratije u zemlji“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su istakli i značaj pune primjene izbornog zakonodavstva u cilju sprovođenja fer i slobodnih izbora koje će priznati svi učesnici izbornog procesa, kao i potrebu vraćanja povjerenja u izborni proces.

Iz Kabineta Krivokapića saopšteno je da se ključno obraćanje na zasijedanju specijalnog izaslanika Vlade Njemačke, koja predsjedava OEBS-om, Gernota Erlera odnosilo na prioriotete predśedavanja.

Navodi se da je Erler ukazao na najvažnije teme kojima će se Njemačka baviti u naredom periodu.

„Erler je istakao da prioriteti njemačkog predsjedavanja počivaju na obnovi dijaloga, ponovnoj izgradnji povjerenja i osiguravanju bezbjednosti u oblasti koju pokriva OEBS“, kaže se u saopštenju.

On je podsjetio na potrebu za preuzimanjem konkretnih koraka u rješavanju zamrznutih konflikata i opasne krize u Ukrajini.

Ukazujući na značaj procesa stalnog bavljenja krizom u Ukrajini, Erler je istakao spremnost Njemačke za nastavkom organizovanja susreta sukobljenih strana u okviru Vienna procesa, čiji je inicijator Krivokapić.

Navodi se da je naglašena i potreba za većim angažovanjem država članica u oblasti ljudskih prava, kao i da je pozdravljena saradnja sa nezavisnim instutucijama OEBS–a koje se bave tim pitanjem.

Najavljeno je da se sjutra očekuje nastavak zajedničkog zasijedanja i posebna debata na temu migracija.

Bonus video: