DPS obmanuo evropske socijaliste

Predsjednik PES-a dobio verziju sporazuma u kojoj nema sedam spornih tačaka na kojima je opozicija insistirala
89 komentar(a)
Sergej Stanišev (Novine), Foto: Screenshot (YouTube)
Sergej Stanišev (Novine), Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.02.2016. 06:40h

Demokratska partija socijalista (DPS) poslala je Partiji evropskih socijalista (PES) svoju u verziju sporazuma o stvaranju preduslova za slobodne i fer izbore, u kojoj se navodi da je parlamentarni dijalog propao zbog zahtjeva opozicije za ostavkama uredništva RTCG i zahtjeva da Ranko Krivokapić i dalje bude šef parlamenta.

U pismu DPS-a koje je poslato predsjedniku PES-a Sergeju Staniševu, ne pominje se da je DPS odbio sedam zahtjeva opozicije, među kojima je izbor Generalnog inspektora ANB i odlaganje izbora u Tivtu za 16. oktobar.

U dokumentu se navodi da su pregovori propali samo zbog dvije tačke, dok je oko ostalih spornih stavki postignuta saglasnost.

“Poslije nekoliko nedjelja pregovora opozicija je odbila da potpiše sporazum zbog dvije neusaglašene tačke: da dosadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ostane na funkciji i što nije prihvaćen apel za ostavku uredničkog tima informativnog programa RTCG”, navodi se u propratnom pismu predsjedniku PES-a Sergeju Staniševu, u koje su “Vijesti” imale uvid.

U pismu DPS-a objašnjava se da je SDP, čiji je Krivokapić predsjednik, prekršila koalicioni sporazum tokom glasanja o povjerenju Vladi i prešao na stranu parlamentarne manjine. Zbog toga, kako se navodi, Krivokapiću ne pripada funkcija šefa parlamenta.

Uz pismo predsjedniku PES-a, iz DPS-a su poslali i tekst sporazuma koji je Milo Đukanović ponudio na potpisivanje učesnicima dijaloga na posljednjem sastanku. Osim zahtijeva za promjene u ANB-u, u tom sporazumu se ne pominje ni zahtijev opozicije za članstvom u upravljačkim tijelima državnih preduzeća i mogućnosti kontrole na lokalnom nivou. Iz sporazuma je izbrisan zahtijev opozicije za kontrolom finansijskih odluka i zapošljavanja u lokalnim samoupravama, kao i zahtijev da pomoćnici ministara zdravlja i obrazovanja imaju pravo odlučivanja kod finansijskih odluka i zapošljavanja.

SDP i DPS su pridruženi članovi PES-a koji okuplja partije lijevog centra Evropske unije.

RTCG u košu sa privatnim medijima

U verziji sporazuma koja je proslijeđena PES-u navodi se da je za DPS prihvatljivo da parlamentarni izbori budu 2.oktobra, iako se taj datum nije pominjao tokom pregovora.

Dio koji se odnosi na medije je potpuno promijenjen, zbog čega je ostala samo načelna konstaticija da Javni servis, ali i privatni medji treba da se drže standarda izvještavanja. U prvoj verziji pisma se navodi i da je Krivokapić “bivši predsjednik parlamenta”, dok se u ispravljenoj verziji navodi da je “aktuelni šef Skupštine”.

Bonus video: