Vlada daje zeleno svjetlo za prodaju posljednjih aviona Vazduhoplovstva VCG

“S obzirom na mogućnosti aviona G-4 i UTVA75 kojima Vazduhoplovstvo raspolaže, troškove obuke, eksploatacije i održavanja aviona i naoružanja i ograničeni vijek upotrebe, procijenjeno je da njihovo dalje zadržavanje u operativnoj upotrebi nije racionalno”, saopšteno je nakon današnje sjednice
123 pregleda 0 komentar(a)
supergaleb, Foto: Siniša Luković
supergaleb, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.02.2016. 17:49h

Vlada je na sjednici razmotrila „Informaciju o riješavanju viška vazduhoplova u Vojsci Crne Gore i pripadajućih rezervnih djelova opreme i alata za njihovo održavanje“. U tom dokumentu navodi se da će Ministrastvo odbrane (MO) prodati i posljednje avione koje posjeduje Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore (VVCG), nakon čega će naše oružane snage moći da računaju samo na helikoptere.

„Trenutno se u VVCG nalaze 4 školsko-borbena aviona G‐4 “supergaleb”, zatim 3 laka školska aviona za osnovnu obuku pilota UTVA‐75, simulator leta za avion G‐4 i značajna količina rezervnihdjelova, opreme i alata za njihovo održavanje. Imajući u vidu mogućnosti aviona G‐4 i UTVA75, troškove obuke, eksploatacije i održavanja aviona i naoružanja, te ograničeni vijek upotrebe, njihovo dalje zadržavanje u operativnoj upotrebi nije racionalno…. Obzirom da na tržištu još uvijek postoji zainteresovanost za avione G‐4 i UTVA‐75 i pripadajuće rezervne djelove, alate i opremu smatramo da je racionalno oglasiti ih suvišnim za potrebe VCG i izvršiti njihovu tržišnu valorizaciju kako bi se obezbijedila sredstva za početak procesa opremanja VVCG novim višenamjenskim srednjim helikopterima", navodi se u Informaciji.

MO je lani formiralo posebnu komisiju koja je izvršila procjenu vrijednosti 4 aviona G‐4, 3 aviona UTVA‐75, simulatora leta za avion G‐4 i 3.789 pozicija odnosno ukupno 287.910 komada pripadajućih rezervnih djelova, opreme i alata za njihovo održavanje. Na tu procjenu pozitivno mišlljenje je 19. januara ove godine dalo i Ministarstvo finansija, Četiri aviona G-4 procijenjena su na oko 4,27 miliona eura, simulator za G-4 milion eura, 18 avionskih motora Rols Royce Viper 632 na 600 hiljada eura, a ukupna cijena svega što se prodaje je oko 15,35 miliona eura.

Do kraja 2018. država bi kreditom trebala da kupi nova dva srednja višenamjenska helikoptera

Dugoročnim planom razvoja odbrane CG za period 2016-2025. godina koji je Vlada prethodno usvojila, predviđeno je da se uz preostala 4 “supergaleba” i 3 UTVE-75, proda i jedan neupotrebljivi stari srednji transportni helikopter tipa Mi-8 koji se nalazi u inventaru VVCG. Time će u operatoivnoj upotrebi VVCG ostati samo još ukupno 14 lakih helikoptera tipa “gazela” od kojih je 8 komada u konfiguraciji tzv. helikoptera opšte namjene, jedan je varijante “H-42 HERA” za izviđanje, a pet komada su protivoklopni helikopteri varijante “H-45 GAMA”.

Do kraja 2018. država bi kreditom trebala da kupi nova dva srednja višenamjenska helikoptera, nakon čijeg će ulaska u operativnu upotrebu VVCG, biti prodate 4 najstarije “gazele” opšte namjene. Inače, MO se opredijelilo da u sastavu VVCG ne zadrži ni jedan avion, a da zadatke patroliranja i zaštite crnogorskog neba povjeri lovcima država NATO sa kojima budemo sklopili adekvatne ugovore.

Laki školsko-borbeni avioni tipa G-4 “supergaleb” nisu pogodni za misije patroliranja vazdušnog prostora i presretanja eventualnih uljeza u njemu, dok su samo djelimično pogodni za misije napada na ciljeve na zemlji, odnosno vatrene podrške pješadijskim jedinicama, pa su u MO odlučili da je najefikasnije riješenje njihova prodaja na tržištu.

MO kojem je tada na čelu bio Boro Vučinić je 2010. godine u krajnje kontroverznoj transakciji, ustupio 6 aviona tipa “supergaleb” sa vojnog aerodroma Golubovci u zamjenu za zastave partizanskih jedinica iz Crne Gore koje su se čuvale u Vojnom muzeju u Beogradu, određen broj akcija građevinske firme “Novi prvoborac” iz Herceg Novog i za personalne dosijee pripadnika nekadašnje VSCG a koji su se odlučili da karijeru nastave u oružanim snagama Crne Gore.

U saopštenju se kaže da je Vlada razmotrila i usvojila Informaciju o radu Savjeta za zaštitu od diskriminacije za 2015. godinu.

Marković je istakao da je Savjet za zaštitu od diskriminacije imao obavezu da podstakne i Vladu i sve njene institucije, ne samo na osmišljavanje, nego i na unapređenje politika u toj oblasti na više nivoa – strateškom, političkom, zakonodavnom i operativnom.

On je ukazao da je Savjet je odigrao važnu ulogu u tom procesu.

Prema riječima Marković, danas postoji kompletno zaokružen zakonodavni okvir kada je riječ o temeljnim ljudskim pravima i uspostavljene su i izgrađene institucije koje se bave tim pitanjima.

On je dodao da je obezbijeđen i kvalitetan monitoring na nacionalnom i međunarodnom planu, tako da bi, smatra Marković, dalje postojanje Savjeta dovelo do preklapanja nadležnosti koje nije produktivno.

“Imajući u vidu da je u međuvremenu formiran potrebni zakonodavni okvir koji omogućuje nesmetano sprovođenje politika i aktivnosti iz oblasti ljudskih prava i zaštite od diskriminacije, da je istekao mandat dijelu članova, kao i da je značajan dio obaveza Savjeta obuhvaćen djelokrugom Savjeta za vladavinu prava, Vlada je konstatovala da su se stekli uslovi za prestanak rada ovog tijela", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada zadužila Generalni sekretarijat da pripremi predlog odluke o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

Vlada je, kako je saopšteno, usvojila i Izvještaj o sprovođenju Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori za 2015. godinu.

Bonus video: