Odluka objavljena u Službenom listu: Građani mogu da biraju ko će biti na čelu MZ

Na donošenju nove odluke su naročito insistirali predstavnici opozicije, koji su u više navrata saopštavali da je DPS preko MZ uticala na izbornu volju građana
1 komentar(a)
Đorđe Suhih (Novine)
Đorđe Suhih (Novine)
Ažurirano: 24.02.2016. 20:44h

Odluka o MZ, koju je Skupština Glavnog grada jednoglasno usvojila na posljednjoj sjednici, objavljena je juče u Službenom listu i stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja.

Time će van snage biti stavljena dosadašnja odluka iz 1995. godine, na osnovu koje su gradonačelnici birali predsjednike MZ.

Na donošenju nove odluke su naročito insistirali predstavnici opozicije, koji su u više navrata saopštavali da je DPS preko MZ uticala na izbornu volju građana.

Novom odlukom su građani dobili mogućnost da sami biraju ko će biti na čelu mjesnih zajednica.

Odlukom, koja je objavljena u Službenom listu, predviđeno je da na zborovima, koje saziva predsjednik Skupštine Glavnog grada, građani biraju savjete mjesnih zajednica.

Odbor MZ će, kako je predviđeno odlukom, imati devet članova, a svakoj političkoj partiji zastupljenoj u Skupštini pripada broj članova Odbora srazmjerno proporcionalnoj zastupljenosti odborničkih mjesta u Skupštini.

Savjet, kao izvršni organ mjesne zajednice, ima pet članova u MZ koja ima do 5.000 stanovnika, sedam članova u MZ koja ima od 5.000 do 10.000 stanovnika i devet članova u MZ koja ima preko 10.000 stanovnika. Savjet, koji ima mandat četiri godine, shodno odluci, donosi poslovnik o radu. Prema odluci, Savjet ima predsjednika i zamjenika koje bira Savjet iz reda svojih članova.

Bonus video: